Δορυφόρος με γιγάντια κεραία συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική τηλεφωνία
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν ο εμπορικός δορυφόρος με τη μεγαλύτερη κεραία που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά. Ο Skyterra-1 θα προσφέρει στην αμερικανική αγορά μια «υβριδική» υπηρεσία που συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική επικοινωνία.
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν ο εμπορικός δορυφόρος με τη μεγαλύτερη κεραία που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά. Ο Skyterra-1 θα προσφέρει στην αμερικανική αγορά μια «υβριδική» υπηρεσία που συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική επικοινωνία.
Ο δορυφόρος αποτελεί τμήμα του δικτύου 4G-LTE που υλοποιεί η αμερικανική Lightsquared. Υπό κανονικές συνθήκες, οι τηλεφωνικές κλήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου κινητής, ενώ στην περίπτωση που ο συνδρομητής βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη οι κλήσεις θα δρομολογούνται μέσω του Skyterra-1.
Για να μπορεί να επικοινωνεί με τα συμβατά υβριδικά τηλέφωνα, ο δορυφόρος θα ξεδιπλώσει στο διάστημα μια κεραία από μεταλλικό πλέγμα, διαμέτρου 22 μέτρων.
Όμως παρά την προηγμένη τεχνολογία. το εγχείρημα της Lightsquared είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Δύο άλλες εταιρείες που προσπάθησαν πρόσφατα να δημιουργήσουν ανάλογα υβριδικά δίκτυα, η Terrestar και η DBSB North America, αναγκάστηκαν τελικά να ζητήσουν προστασία από τους πιστωτές τους λόγω των υπέρογκων χρεών.
Όπως επισημαίνει το BBC, η Lightsquared θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς θα πουλά τις υπηρεσίες της όχι στους ίδιους καταναλωτές, αλλά σε όσες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιθυμούν να προσφέρουν υβριδικές υπηρεσίες λιανικής.
Ο Skyterra-1,τον οποίο κατασκεύασε η Boeing, εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ρωσικό πύραυλο Proton.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
- Ο Κάραγκερ δεν «μάσησε» τα λόγια του για τις μεταγραφές της Λίβερπουλ
- Ευρωπαϊκά συνδικάτα – ETUC: Χρειαζόμαστε αυξήσεις μισθών, όχι υψηλότερα επιτόκια
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονος που είχε εγκαταστήσει εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης σε διαμέρισμα
- Σπύρος Μαρκεζίνης: Το ανάρμοστο αστείο με τα «κλοπιμαία»
- Γαλλία: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητηθεί εκ νέου η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, λόγω της κατάστασης στον Λίβανο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442