«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν είστε σε θέση να εργάζεστε, τότε δεν αποτελεί πλέον επιλογή για σας μια ζωή που να εξαρτάται από επιδόματα» τονίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που υιοθετεί η βρετανική κυβέρνηση.

Οι άνεργοι που θα αρνηθούν προσφορά εργασίας θα χάνουν το επίδομά τους -65 στερλίνες την εβδομάδα- για τρεις μήνες, και εκείνοι που θα αρνηθούν τρεις προσφορές θα στερούνται τα επιδόματα τριών ετών, σύμφωνα με τα νέα μέτρα της βρετανικής κυβέρνησης.

Η σκλήρυνση των μέτρων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής εργασίας για τους ανέργους, θα «ξαναφέρει τον κόσμο πίσω στην εργασία», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον από τη Σεούλ, όπου παρίσταται στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G20.

«Αν οι άνθρωποι είναι σε θέση να εργάζονται και τους προτείνουν δουλειά θα πρέπει να την παίρνουν. Αυτή είναι η συμφωνία. To μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν είστε σε θέση να εργάζεστε, τότε δεν αποτελεί πλέον επιλογή για σας μια ζωή που να εξαρτάται από επιδόματα» τόνισε.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας προβλέπει επίσης να υποχρεώσει τους ανέργους να προσφέρουν κοινωνική εργασία, αλλιώς θα διακόπτονται τα επιδόματα τους.

Οι άνεργοι στην Βρετανία υπολογίζονται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όμως μόνο το 1,5 εκατομμύριο λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το επίδομα ανεργίας μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί ακόμα και για 26 εβδομάδες αν ένας άνεργος δεν είναι συνεπής στο ραντεβού του με τον σύμβουλό του σε «εργατικό κέντρο» ή αν αρνηθεί μια διαθέσιμη θέση εργασίας. Αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν σπάνια μέχρι τώρα, υπογραμμίζει το περιβάλλον το Κάμερον.

Στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου που παρουσιάζεται την Πέμπτη στο Λονδίνο, οι άνεργοι στη Βρετανία θα πρέπει να προσφέρουν 30 ώρες την εβδομάδα κοινωνική εργασία εάν δεν θέλουν να χάσουν το επίδομά τους.

Η Λευκή Βίβλος θεσπίζει επίσης ένα «συνολικό» επίδομα αντί για τα 30 που υπάρχουν σήμερα (ανεργίας, οικογενειακό, κατοικίας κλπ). Το επίδομα αυτό θα ισχύσει από το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr