Υπεραμύνεται των μέτρων λιτότητας ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ απέρριψε ως «ανοησίες» τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (IFS) αναφορικά με το πακέτο λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το Ινστιτούτο υποστήριξε ότι, με εξαίρεση το 2% των πλουσίων, το πενταετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης θα πλήξει τους μισούς εργαζόμενους που έχουν τα λιγότερα έσοδα.
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ απέρριψε ως «ανοησίες» τις εκτιμήσεις μίας ισχυρής «δεξαμενής σκέψης» αναφορικά με το πακέτο λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFS) υποστήριξε ότι, με εξαίρεση το 2% των πλουσίων, το πενταετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης θα πλήξει τους μισούς εργαζόμενους που έχουν τα λιγότερα έσοδα.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, δηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να λάβει μέτρα που είναι πέραν της φορολογίας και των περικοπών στις κοινωνικές παροχές.
Ο Κλεγκ πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών, που προειδοποίησε ότι εκείνοι που πλήττονται από τα μέτρα είναι οι οικογένειες με παιδιά, δεν έλαβε υπόψη παράγοντες όπως οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών. «Διαφωνούμε ριζικώς με το IFS» σημειώνει ο Κλεγκ στη συνέντευξή του.
Είναι λάθος να εκτιμάς το πόσο δίκαια είναι τα μέτρα «μέσα από ένα μόνο πρίσμα, όπως είναι το φορολογικό σύστημα και τα επιδόματα. Είναι απολύτως ανόητο να έχεις αυτό το μέτρο» λέει, προσθέτοντας ότι «οι πλουσιότεροι πληρώνουν περισσότερα».
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η απόφαση να αυξηθούν τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια ήταν δύσκολη, δεδομένου ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν υποσχεθεί προεκλογικώς ότι θα αντιτίθεντο σε μία τέτοια ενέργεια.
Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση 490.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο εντός 4ετίας, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια έως το 2020, καθώς και πάγωμα μισθών και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μητσοτάκης: Κυριακάτικη «προεκλογική» ανασκόπηση – Κουβέντα για το μπάζωμα της εξεταστικής
- Σαμουράι, εντυπωσιακές μάχες, υπέροχες μαριονέτες: Ο Hidari επιστρέφει και ο Κιάνου Ριβς θα είναι εκεί
- Αγίου Πνεύματος: Οι κοντινοί προορισμοί και το κόστος της απόδρασης – Πού κυμαίνονται ακτοπλοϊκά και διαμονή
- Κατακόκκινο ξανά το ΟΑΚΑ: Τόσοι οπαδοί του Ολυμπιακού θα βρεθούν στον τελικό
- Ι. Καϊτεζίδης:«Η μεγάλη αποχή της 2ης Κυριακής έδειξε ότι οι πολίτες δεν ήθελαν το ισχύον εκλογικό σύστημα»
- Έκρηξη βόμβας σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Πακιστάν – Πάνω από 30 τραυματίες
- Κατάθεση-βόμβα στην υπόθεση Έπσταϊν: Η Σάρα Κέλεν κατονόμασε τρεις διάσημους άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση
- Οι κουτοπονηριές του Γιώργου Φλωρίδη θα ήταν απλώς καταγέλαστες, εάν δεν ήταν επικίνδυνες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 24.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-giancarlo-ruedas-575430257-16944052-315x220.jpg)



![Χρυσές λίρες: Ποιες χρονιές πουλήθηκαν οι περισσότερες [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/07/ot_lires25-300x300.png)





















![Ζιζέλ Πελικό: Βρήκε ξανά την αγάπη και την εμπιστοσύνη – Ο νέος της σύντροφος [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/2024-09-11T071836Z_5549723_RC27Y9AH9YCY_RTRMADP_5_FRANCE-JUSTICE-1024x683-1-1-1024x683-1-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442