Σε συμφωνία στήριξης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας κατέληξε το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), με αντάλλαγμα τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική κυβέρνηση της βασκικής επαρχίας, όπως ανακοίνωσαν το PNV και το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE).

«Το PNV κατέληξε σε συμφωνία οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας με το σοσιαλιστικό κόμμα», που προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του καθεστώτους αυτονομίας της βασκικής επαρχίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το PNV.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν την Παρασκευή τα δύο κόμματα, περιλαμβάνει αρχικά τη θετική ψήφο των έξι βουλευτών του PNV για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, την ώρα που το σοσιαλιστικό κόμμα ηγείται μίας κυβέρνησης μειοψηφίας (169 έδρες ενώ για την πλειοψηφία χρειάζονται 176).

Το PSOE, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία «πηγαίνει πέρα από την αυστηρή έγκριση του προϋπολογισμού» και επιτρέπει να διασφαλιστεί «η σταθερότητα» για το «γενικό καλό» της χώρας.

Αυτή η συμφωνία πάντως χαρακτηρίζεται από τον ισπανικό τύπο ως ένα κλειδί που θα επιτρέψει στον Ισπανό πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς εμπόδια.

Μεταξύ άλλων, στη συμφωνία προβλέπεται η διευκόλυνση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στη κυβέρνηση της βασκικής επαρχίας, όπως προβλέπεται στο τωρινό καθεστώς αυτονομίας της, κάτι που όμως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό