Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό το Νόμπελ Ειρήνης

Στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Στον φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Ο 54χρονος Λιου Σιαομπό, καταδικάστηκε το Δεκέμβριο του 2009 σε κάθειρξη 11 ετών από δικαστήριο του Πεκίνου για «ανατρεπτική δράση κατά του κράτους» καθώς ήταν ένας από τους συντάκτες της «Χάρτας 08», που συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία του ΄60,

Η «Χάρτα 08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη, δημοκρατική και συνταγματική χώρα».

Το βραβείο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είχε δηλώσει νωρίτερα πως η φετινή επιλογή θα αμφισβητηθεί από πολλούς.

«Θα καταλάβετε όταν ακούσετε το όνομα», είπε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι πριν την ανακοίνωση της απονομής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την επιτροπή Νόμπελ να μην απονείμει το βραβείο στον Λιου Σιαομπό, καθώς κάτι τέτοιο – όπως είπε – θα ήταν ενάντια στις αρχές του Νόμπελ.

Η πενταμελής νορβηγική επιτροπή, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός θα έρθει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης 2010.

«Ποιος θα είναι παρών στην τελετή απονομής του Νόμπελ; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη όταν επιλέγουμε τον νικητή», δήλωσε ο Γιάγκλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν καταφέραμε να τηλεφωνήσουμε στον Λιου ή στη σύζυγό του» για να τους ανακοινώσουμε τη νίκη του διαφωνούντα, πρόσθεσε ο Γιάγκλαντ.

«Ζητούμε από τις κινεζικές αρχές να διαβιβάσουν το μήνυμα στον Λιου», διευκρίνισε.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τον Λιού Σιαομπό, χαρακτηρίζοντας την απονομή αυτή «νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες».

«Πρόκειται για μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες, τους ακτιβιστές, τους δικηγόρους, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια αναγνώρισή του έργου τους», δήλωσε ο Νίκολας Μπέκελιν, ειδικός για την Ασία στην οργάνωση.

«Είναι μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση, που θα ενθαρρύνει τις δραστηριότητες των κινέζων αντιφρονούντων, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος.

Η βράβευση του Λιου Σιαομπό «φέρνει στο προσκήνιο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητεί από τις κινεζικές αρχές την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων για τις απόψεις τους στη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024