Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Πολιτισμού - «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σχετικά με την ανέγερση κτιρίων για τη νέας Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.
Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Κέντρου Πολιτισμού – «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», σχετικά με την ανέγερση κτιρίων για τη νέας Εθνικής Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα.
Η μελέτη αφορά συνολική έκταση 243 στρεμμάτων όπου θα ανεγερθεί το πολιτιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιφέρεια του πάρκου, που θα φέρει το όνομα «Σταύρος Νιάρχος».
Στο Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της ανεύρεσης αρχαίων, κατά την διάρκεια των εργασιών, οπότε έγινε σαφές ότι αν αποκαλυφθούν ευρήματα θα υπάρξει μέριμνα και συνεργασία με την αρμόδια εφορεία.
Σημειώνεται ότι η περιοχή, όπου θα ανεγερθεί το συγκρότημα, είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το 1912 σε κοντινή ακτίνα ανακαλύφθηκε αρχαίο νεκροταφείο της αρχαϊκής – γεωμετρικής περιόδου, με περισσότερους από εκατό τάφους, όχι ιδιαίτερα σημαντικούς.
Ωστόσο, έπειτα από πολλές τοπικές εκσκαφές, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της γεωτεχνικής έρευνας στον χώρο του έργου και σε βάθος μεγαλύτερο των τριών μέτρων, υπό την παρακολούθηση αρχαιολόγων και τεχνιτών από την αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων, δεν προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα.
Οι εργασίες κατασκευής και ανέγερσης θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2011 και η ολοκλήρωση του έργου προγραμματίζεται για το 2015, οπότε θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.
Η συνολική αξία κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η νέα πρόκληση της AI: Ποιος καθορίζει τα όρια της ελευθερίας του λόγου στα chatbots;
- Καλύπτοντας το επικίνδυνο χάσμα της Ευρώπης στον τομέα των πυραύλων
- Ο Jeff Mills παρουσιάζει το Tomorrow Comes the Harvest
- Αίγιο: «Είμαι αθώος, δεν μπορώ να πενθήσω» – Τι λέει μέσα από τη φυλακή ο 65χρονος Ιταλός
- Αρκάς: «Παράδεισος» για τους αδειούχους, «κόλαση» για τους εργαζόμενους
- Οδηγός για τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τη γυμναστική
- Συνταγματική αναθεώρηση: Το απόγευμα η ψηφοφορία στη Βουλή – Τα επίμαχα άρθρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442