Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός, πραξικόπημα καταγγέλλει ο πρόεδρος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός, πραξικόπημα καταγγέλλει ο πρόεδρος

Μεγάλες διαστάσεις πήραν στον Ισημερινό οι διαμαρτυρίες στελεχών των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα· ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του αλλά και δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Μεγάλες διαστάσεις πήραν στον Ισημερινό οι διαμαρτυρίες στελεχών των σωμάτων ασφαλείας οι οποίοι αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα, με τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα να καταγγέλλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του αλλά και να δέχεται επίθεση.

Η κυβέρνηση κατήγγειλε ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Κορέα και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας, Μιγκέλ Καρβαχάλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό δεν έχουν επιδείξει «απείθεια» όλοι οι αστυνομικοί.

Όταν ο Κορέα προσπάθησε να μιλήσει σε ομάδα στασιαστών αστυνομικών, αυτοί του επιτέθηκαν με δακρυγόνα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. «Αν θέλετε να σκοτώσετε τον πρόεδρο, εδώ είμαι! Σκοτώστε με!» τους είπε πριν του επιτεθούν, αναφέρει το Associated Press.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «αχάριστους» και πρόσθεσε ότι «καμία κυβέρνηση δεν υποστήριξε την αστυνομία όπως αυτή».

Μετά την επίθεση που δέχτηκε, το νοσοκομείο πολιορκήθηκε από αστυνομικούς. Οπαδοί του προέδρου έφτασαν στο σημείο και συνεπλάκησαν μαζί τους, μεταδίδει το Reuters.

Το Κοινοβούλιο τουλάχιστον ως το απόγευμα της Πέμπτης τελούσε υπό κατάληψη από τους αστυνομικούς.

Εντωμεταξύ, ο αρχηγός του στρατού του Ισημερινού, στρατηγός Ερνέστο Γκονζάλες, διέταξε τους αστυνομικούς να παραδοθούν στις αρχές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Κορέα, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους στρατιωτικούς που έχουν καταλάβει το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο.

{{{ map }}}

Σκηνές έντασης στο Κίτο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, περίπου μερικές δεκάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο του Κίτο, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νόμο που περικόπτει τα επιδόματά τους.

Σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας «Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας!», διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα επιδόματα τους.

Στη πρωτεύουσα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Γκουαγιακίλ, αναφέρθηκαν περιστατικά λεηλασιών, σύμφωνα με μαρτυρίες. Πολλές επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικό.

Επιπλέον, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και για την πρόθεση του προέδρου Ραφαέλ Κορία να διαλύσει το Κοινοβούλιο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μέλη του κόμματος του Κορία έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν σε περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει προτείνει ο Κορία πρέπει να εγκριθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνο, προσκάλεσε τους πολίτες να κάνουν ειρηνική πορεία υπέρ του προέδρου Κορία και της παραμονής του στο ύπατο αξίωμα.

Στηρίζουν τον Κορέα ο Τσάβες

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες επικοινώνησε με τον Ραφαέλ Κορέα και του εξέφρασε τη στήριξή του, ενώ του είπε ότι οι αναταραχές στη χώρα ήταν απόπειρα πραξικοπήματος. Κατά την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο Κορέα επιβεβαίωσε στον ομόλογό του και σύμμαχό του πρόεδρο Τσάβες ότι οι ταραχές που σημειώνονται στον Ισημερινό συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του.

Ακόμη, ο Ούγκο Τσάβες από το Twitter κάλεσε τους λαούς της Alba, του αντιφιλελεύθερου, λατινοαμερικάνικου μπλοκ, και της Unasur, της Ένωσης των νοτιοαμερικανικών κρατών, να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του Ισημερινού.

Προειδοποίησε στους Αμερικανούς πολίτες να μείνουν στις κατοικίες τους λόγω της απεργίας απηύθυνε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.

Τέλος, με εντολή του προέδρου του Περού Αλαν Γκαρθία έκλεισε η μεθόριος του Περού με τον Ισημερινό.

* Από την πλευρά του ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας Ντιέγκο Μπόργια απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από το λαό να μην αποσύρει τα χρήματα του από τις τράπεζες παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.

Καταδικάζουν ξένες χώρες

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κάθε απόπειρα παραβίασης της συνταγματικής τάξης στον Ισημερινό, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών μετά την εξέγερση αστυνομικών και στρατιωτικών. «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη δημοκρατική κυβέρνηση του Ισημερινού. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην κυβέρνηση του προέδρου Κορέα» μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού που συγκλήθηκε κατεπειγόντως ακριβώς για να συζητηθεί η κρίση αυτή.

Νωρίτερα η κουβανική κυβέρνηση Κάστρο καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πράξουν το ίδιο, διαφορετικά θα θεωρηθούν «συνένοχες».

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, εξέφρασε απόψε την «απόλυτη και πλήρη» υποστήριξή του στον ομόλογό του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα. Την «αλληλεγγύη» της στον Κορέα εξέφρασε και η Βραζιλία μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σέλσο Αμορίμ. Ακόμη, τις ταραχές και την «απόπειρα αμφισβήτησης της συνταγματικής τάξης» κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί,.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024