Με έκκληση για διεθνή υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ανέβηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι αν στηρίξουν τη διαπραγμάτευση μπορεί σε ένα χρόνο να είναι μέλος του ΟΗΕ η ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε το διπλωματικό άνοιγμα στο Ιράν, καλώντας όμως την Ισλαμική Δημοκρατία να αποδείξει ότι είναι ειρηνικές οι πυρηνικές της φιλοδοξίες. Για τη διεθνή οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι ανασύρθηκε από το χείλος της ύφεσης.

Με έκκληση για διεθνή υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή ανέβηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι αν στηρίξουν τη διαπραγμάτευση μπορεί σε ένα χρόνο να είναι μέλος του ΟΗΕ η ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε το διπλωματικό άνοιγμα στο Ιράν, καλώντας όμως την Ισλαμική Δημοκρατία να αποδείξει ότι είναι ειρηνικές οι πυρηνικές της φιλοδοξίες. Για τη διεθνή οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι ανασύρθηκε από το χείλος της ύφεσης μετά την κρίση.

Τις εργασίες της 65ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) και μετά τον Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα αναμένεται να ανέβουν εντός της ημέρας οι πρόεδροι Κίνας, Ιράν και Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους κύριους πρωταγωνιστές στη Μέση Ανατολή να αφήσουν πίσω τους δεκαετίες δυσπιστίας και αιματοχυσίας, να αντισταθούν στην απαισιοδοξία και να στηρίξουν την απευθείας ειρηνευτική διαπραγμάτευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Από το Ισραήλ ζήτησε συγκεκριμένα να παρατείνει το μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, καθώς η επικείμενη εκπνοή του απειλεί να δυναμιτίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Η θέση μας σε αυτό το ζήτημα είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί» δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με το βλέμμα στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει έτοιμος να ρίξει όλο το πολιτικό και διπλωματικό κύρος του, με τους κινδύνους που αυτό περικλείει για τον ίδιο, για να σφυρηλατηθεί μια ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, και καλεί τους ξένους ηγέτες «αυτή τη φορά να κάνουν τη διαφορά» από προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες.

«Αν κάνουμε αυτό [στηρίξουμε τη διαπραγμάτευση], όταν επιστρέψουμε εδώ την ερχόμενη χρονιά, θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει να υποδεχθούμε ένα νέο μέλος των Ηνωμένων Εθνών: ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ» δήλωσεο.

Η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, οι οποίες επαναλήφθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ίδιου του προέδρου τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr