Άκυρες κήρυξε το ΣτΕ τις πρυτανικές εκλογές του 2008 στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την (από τις 2 Σεπτεμβρίου 2008) απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών εκεινης της χρονιάς στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την (από τις 2 Σεπτεμβρίου 2008) απόφαση του υπουργείου Παιδείας με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Αυγούστου 2008 στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών, πρύτανης είχε αναδειχθεί μέχρι το 2012 ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης και αντιπρυτάνεις ο Νικόλαος Βαρότσης και ο Μιχαήλ Πατεράκης.
Κατόπιν της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, η εκλογή των τριών καθηγητών είναι άκυρη.
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο υποψήφιος πρύτανης Αναστάσιος Φίλης και οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις Νικόλαος Μαρκόπουλος και Ιωάννης Σαριδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Αυγούστου 2008 κατά τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπήκαν στα δύο εκλογικά τμήματα κουκουλοφόροι και πήραν τις κάλπες, τα ψηφοδέλτια, τις σφραγίδες της εφορευτικής επιτροπής και κατέστρεψαν τους εκλογικούς καταλόγους.
Μετά το συμβάν ο Α.Φίλης και οι συνυποψήφιοι του υπέβαλαν ένσταση στην εφορευτική επιτροπή και ζητούσαν να μη γίνει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με βάση μόνο την ομαλή ψηφοφορία που διεξήχθη στα δύο εκλογικά τμήματα στα οποία ψήφισαν τα μέλη του ΔΕΠ και του διοικητικού προσωπικού, αλλά η ένσταση απορρίφθηκε και τα αποτελέσματα των εκλογών βασίστηκαν στις δύο κάλπες των καθηγητών.
Το ΣτΕ έκρινε με την απόφαση 2746/2010 ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη κατά παράβαση του Ν.2083/1992, γιατί η εκλογή των πρυτανικών αρχών δεν διενεργήθηκε με τη συμμετοχή όλων των κατηγοριών των εκλεκτόρων (καθηγητών και φοιτητών).
Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι «το πρυτανικό συμβούλιο και περαιτέρω η κεντρική εφορευτική επιτροπή όφειλαν, κατά την έννοια του νόμου, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία αναδείξεως των αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όλων των εκλεκτόρων που επιθυμούσαν να ψηφίσουν λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέτρο».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μικρά αεροσκάφη και drones προκάλεσαν την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας στο Ιράν
- Η προοπτική σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές τσουρουφλίζει το Μαξίμου
- Συνταγή: Ρολό κοτόπουλο με αυγό
- Η θρησκεία ως εργαλείο πολέμου – Πώς το MAGA κίνημα συγχωνεύει τον χριστιανισμό με τη βία
- Μη ρεαλιστικό να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα από συνομιλίες λέει το Ιράν ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς θα «πιέσουν»
- Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
- Alpha Bank: Με νέα στασιμότητα απειλεί την Γερμανία ο πόλεμος στο Ιράν
- Απλά tips για να αποφύγεις τις βραδινές λιγούρες (μετά τα 50)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442