
Έρευνα για το βασανισμό του στη Πολωνία ζητά κρατούμενος στο Γκουαντάναμο
Ο Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, κρατούμενος στην φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ζήτησε από την πολωνική εισαγγελία τη διεξαγωγή έρευνας για τα βασανιστήρια που δηλώνει ότι υπέστη σε μυστική φυλακή της CIA στην Πολωνία, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Ο Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, κρατούμενος στην φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, ζήτησε από την πολωνική εισαγγελία τη διεξαγωγή έρευνας για τα βασανιστήρια που δηλώνει ότι υπέστη σε μυστική φυλακή της CIA στην Πολωνία, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Όπως διευκρίνισε ο συνήγορος του κρατούμενου Μικολάι Πιέτρζακ, «ο κ.Αλ Νασίρι προσέφυγε στη δικαιοσύνη για την παραβίαση των δικαιωμάτων του, για την παράνομη κράτησή του στην Πολωνία, για τη μυστική είσοδο και έξοδό του από την Πολωνία και κυρίως επειδή υπέστη βασανιστήρια εξαιρετικά βίαια σε πολωνικό έδαφος».
Το αίτημα υποστηρίζει και οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Νασίρι είναι ο κύριος ύποπτος της επίθεσης κατά του αμερικανικού πλοίου USS Cole στην Υεμένη το 2000. Συνελήφθη το 2002 και μεταφέρθηκε σε πολλές μυστικές φυλακές της CIA, πριν προσαχθεί στο Γκουαντάναμο.
Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η διεξαγωγή έρευνας στην Πολωνία από έναν κρατούμενο του Γκουαντάναμο για τα φερόμενα κέντρα κράτησης της CIA στη χώρα αυτή, προσθέτει ο δικηγόρος.
Από την πλευρά της, η Βαρσοβία απορρίπτει τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, κυρίως των αμερικανικών, σύμφωνα με τις οποίες στη χώρα λειτουργούσαν μυστικές φυλακές και στελέχη της Αλ Κάιντα κρατούνταν από την CIA.
Ωστόσο, αυτό το αίτημα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αιτήματα και σε άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, όπου θεωρείται ότι βρίσκονταν μυστικές φυλακές της CIA, όπως η Ρουμανία και η Λιθουανία. Σε αυτές τις «μαύρες φυλακές» οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε εξαιρετικά σκληρές ανακριτικές μεθόδους –για πολλούς επρόκειτο για βασανιστήρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Η ΚΕΔΕ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με στρατηγική προτάσεων και διεκδικήσεων
- Ψαρόπουλος: Αυτή η δίκη είναι ο αγώνας της ζωής μου
- Μανώλης Μητσιάς για Μαρινέλλα: «Σφράγισε με την προσωπική της φωνή και ευαισθησία το ελληνικό τραγούδι»
- Φάμελλος σε Κακλαμάνη: Η κυβέρνηση απαξιώνει το Κοινοβούλιο και προσβάλλει τους Έλληνες πολίτες
- Τέμπη: «Ελπίζω σε μία δίκαιη δίκη – Ο γιος μου ζει στο σκοτάδι» λέει ο πατέρας του Γεράσιμου
- Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού Δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη για τη Ζωή Δανιηλίδου
- Οι νέοι, ο νούμερο ένα στόχος των τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη
- «Εθνικό σοκ» και «ντροπή»: Η αποτυχία της Εθνικής Ιταλίας όπως αποτυπώθηκε στα ΜΜΕ της χώρας (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442