Συνολικό ποσό 1,17 δισ. ευρώ άντλησε από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων σήμερα, Τρίτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία.

Ωστόσο, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, ήτοι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 4,65% της προηγούμενης έκδοσης εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου.

Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 4,084 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο.

Τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, που δημοπρατήθηκαν σήμερα θα  είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες, με αφορολόγητες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

– Μέσω δημόσιας εγγραφής έως και Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

– Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

ΝΔ: δύσπιστες οι αγορές λόγω της πολιτικής

Για μη βελτιωση του κλίματος εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το κόστος δανεισμού παραμένει πολύ υψηλό.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρας: «Οι επιθυμίες του κ. Πρωθυπουργού για βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία ούτε σήμερα «εισακούστηκαν» από τις Αγορές. Το επιτόκιο της έκδοσης των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,82%, όταν στις τελευταίες δημοπρασίες τέτοιας διάρκειας, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, τα επιτόκια ήταν 4,55% (13 Απριλίου) και 4,65% (13 Ιουλίου) αντίστοιχα».

»Ο συντελεστής κάλυψης (ύψος προσφορών / δημοπρατούμενο ποσό) διαμορφώθηκε στο 4,54, σε σχέση με υπερκάλυψη, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης 7,67 και 3,64 αντίστοιχα. Από αυτά τα στοιχεία, αλλά και από τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές υπερβαίνει τις 900 μονάδες βάσης) συνάγεται ότι παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι πριν την προσφυγή σε αυτόν».

«Υψηλό κόστος δανεισμού, που καταδεικνύει τη δυσπιστία των Αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ