
Οι βιταμίνες B ίσως επιβραδύνουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ
Στους ηλικιωμένους με πρώιμες ενδείξεις Αλτσχάιμερ, οι υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος B δεν αποκλείεται να μειώνουν έως και στο μισό την ταχύτητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Στους ηλικιωμένους με πρώιμες ενδείξεις Αλτσχάιμερ, οι υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος B δεν αποκλείεται να μειώνουν έως και στο μισό την ταχύτητα συρρίκνωσης του εγκεφάλου, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Πρόκειται για ένα θεαματικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει» σχολιάζει στο AFP ο Ντέιβιντ Σμιθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η μελέτη εξέτασε για δύο χρόνια 168 εθελοντές, άνω των 70 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν «ήπια γνωστική εξασθένιση» (MCI). Πρόκειται για μια ελαφρά έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία δεν επηρεάζει μεν την καθημερινή ζωή, θεωρείται όμως προάγγελος της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Περίπου τα μισά από τα άτομα με MCI εκδηλώνουν άνοια εντός μιας πενταετίας από την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, κυρίως προβλήματα της μνήμης και της γλώσσας.
Οι μισοί από τους εθελοντές της μελέτης λάμβαναν καθημερινά μια ταμπλετα με βιταμίνες B9 (φολικό οξύ), Β12 (κοβολαμίνη) και B6 (φωσφορική πυριδοξάλη). Στους υπόλοιπους εθελοντές δόθηκε ψευδοφάρμακο (placebo) για λόγους σύγκρισης.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δοκιμής, οι τομογραφίες έδειξαν ότι η ταμπλέτα είχε μειώσει το ρυθμό απώλειας εγκεφαλικού όγκου κατά 30 έως 53 τοις εκατό.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
«Ελπίδα μας είναι ότι αυτή η απλή και ασφαλής αγωγή θα καθυστερήσει την εμφάνιση νόσου του Αλστχάιμερ σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από ήπια προβλήματα μνήμης» ανέφερε ο Δρ Σμιθ.
Τόνισε, πάντως, ότι οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν προληπτικά μεγάλες δόσεις βιταμινών Β, καθώς η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους δεν είναι ακόμα γνωστή.
Οι δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή ήταν δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερες από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι Ορέσνικ «δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας», λένε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες – Τι τους τρομάζει
- Μετεωρίτης εξερράγη στα ανοικτά των ακτών της Μασαχουσέτης, τρομάζοντας τις ΗΠΑ
- UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει «σε κίνδυνο» το εκπαιδευτικό σύστημα
- Ισραηλινοί στρατιώτες «στήνουν» φωτογράφιση ανήλικου Παλαιστινίου με όπλο και σημαία [βίντεο]
- Ανακοίνωση του ΔΟΑΕ για την ουκρανική επίθεση με drone στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
- Δικαστής στις ΗΠΑ ζήτησε διευκρινήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό του Τραμπ

