Απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας από σήμερα, Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος, με το υπουργείο Υγείας να προειδοποιεί ότι οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα και ποινές μέχρι και το Αυτόφωρο.

«Τόσο οι καπνιστές όσο και οι καταστηματάρχες συμμορφώνονται, σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Παπαδάκης. Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε, πάντως, ότι για την επιτήρηση εφαρμογής του μέτρου σε 10.000 καταστήματα, χρειάζονται 150 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, ενώ ο Δήμος διαθέτει μόνο 50.

Σύμφωνα με το νέο νόμο:

 • Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα ταξί, όπου επίσης θα ισχύουν τα πρόστιμα.
 • Aπαγορεύεται επίσης το κάπνισμα και σε όλους τους χώρους εργασίας, ακόμα και σε όσους είχαν ειδικά διαμορφωμένα καπνιστήρια.
 • Κατ’εξαίρεση θα επιτρέπεται μέχρι την 1η Ιουνίου 2011 το κάπνισμα σε καζίνο και σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων

Τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές προβλέπονται για τους παραβάτες:

 • Οι υπεύθυνοι διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή άλλοι, θα τιμωρούνται με πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
 • Σχετικά με τα καταστήματα, μετά την τέταρτη υποτροπή, θα σφραγίζονται προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.
 • Στους καπνιστές που δεν θα συμμορφώνονται θα επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.
 • Σε όσους καπνίζουν σε νοσοκομείο, σχολείο ή παιδότοπο 100 ευρώ
 • Στους οδηγούς μέσων δημόσιας χρήσης που επιτρέπουν σε επιβάτες να καπνίζουν πρόστιμο 500 ευρώ ενώ οι επιβάτες τιμωρούνται με 50 ευρώ.
 • Οι καπνιστές δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο, γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
 • Πρόστιμα θα επιβάλλονται και αν διαπιστώνεται πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους.
 • Όλα τα πρόστιμα θα μειώνονται κατά 50% αν οι παραβάτες πληρώσουν μέσα σε 15 ημέρες.

Ο Σεπτέμβριος, διευκρινίζει το υπουργείο, θα είναι περίοδος χάριτος για τις επιχειρήσεις και τους καπνιστές. Αν και αρχικά θα γίνονται μόνο συστάσεις, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη εφόσον η επιχείρηση ή ο καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο αριθμό 1142.

Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων. Το 80% των εσόδων από τα πρόστιμα θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

* Tην Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά καθώς και με τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής την οποία και συνεχάρη για το έργο της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο