Μείωση 4,4% στις λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο
Πτώση της τάξεως του 4,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο, ενώ ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 1,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Πτώση της τάξεως του 4,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο και η αγορά εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα τους επόμενους μήνες, καθώς η ύφεση και η αύξηση της φορολογίας περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση.
Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, είχε σημειωθεί μείωση 14,2%.
Χωρίς τα καύσιμα, όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, σημείωσε μείωση 4,9%, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 1,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Χωρίς τα καύσιμα, ο δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε μείωση 2,7%, έναντι μείωσης 11,7%, που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των πωλήσεων στις επιμέρους κατηγορίες, σημείωσαν πτώση 11,5% σε ένδυση-υπόδηση και πολυκαταστήματα και κατά 10,8% σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό.
Πτώση σημείωσαν ακόμα και οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 2,9%.
Αύξηση σημειώθηκε σε φαρμακευτικά-καλλυντικά (2,7%), καθώς και σε βιβλία-χαρτικά είδη (3,8%).
«Έχουμε συνέχιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης με ηπιότερο ρυθμό τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της μικρής κάμψης των πωλήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τις αύξησης των πωλήσεων στους κλάδους φαρμακευτικών και καλλυντικών», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.
«Η έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, συνέτειναν στη βελτίωση της εικόνας των πωλήσεων του Ιουνίου. Τους επόμενους μήνες η αύξηση της φορολογίας αναμένεται να επιδράσει πτωτικά στις λιανικές πωλήσεις, ενώ η τουριστική δραστηριότητα θα αποτελέσει το βασικό αντίβαρο στην αναμενόμενη κάμψη της ζήτησης», προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σαν Ντιέγκο: Μανιφέστο μίσους 75 σελίδων συνόδευε το βίντεο που μετέδιδαν ζωντανά από το τζαμί οι μακελάρηδες
- Μεγάλη Εικόνα: Καινούργια κόμματα, αναταράξεις και νέες ισορροπίες
- Υποκλοπές: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Δεμίρης – Θύελλα αντιδράσεων από την άρνηση Τζαβέλλα να παραστεί
- Βορίζια: Την Παρασκευή απολογούνται οι τρεις κατηγορούμενοι – Πώς δρούσε η οικογενειακή «μαφία» της Κρήτης
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (20/5): Πού θα δείτε τον τελικό του Europa League που απασχολεί και τον Ολυμπιακό
- Σι: Μετά τον Τραμπ, φιλοξενεί τον Πούτιν στο Πεκίνο – Φωτογραφίες και βίντεο από τη θερμή υποδοχή
- Σάλος με τη γυμνή Σίντνεϊ Σουίνι και τον πύθωνα στο Euphoria – Rosalia, Σάρον Στόουν και απόλυτο χάος
- 3+1 λόγοι που αξίζει να επιλέξεις ηλεκτρική οδοντόβουρτσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442