Κύμα αντιδράσεων από πλευράς Τύπου και Καθολικής Εκκλησίας προκαλεί θρησκευτικό «κύρυγμα» του συνταγματάρχη Καντάφι σε νεαρές Ιταλίδες, καθώς αυτή τη φορά ο Λίβυος ηγέτης έκανε ένα βήμα... παραπέρα λέγοντας ότι «το Ισλάμ θα έπρεπε να γίνει η θρησκεία όλης της Ευρώπης». Αναλυτές  στρέφονται κατά του Μπερλουσκόνι κατηγορώντας τον ότι θυσιάζει αρχές και αξιοπρέπεια προς όφελος των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Τρίπολη.

Κύμα αντιδράσεων από πλευράς Τύπου, κεντροαριστεράς και Καθολικής Εκκλησίας προκαλεί το θρησκευτικό «κύρυγμα» του συνταγματάρχη Καντάφι σε νεαρές Ιταλίδες, καθώς αυτή τη φορά ο Λίβυος ηγέτης έκανε ένα βήμα… παραπέρα λέγοντας ότι «το Ισλάμ θα έπρεπε να γίνει η θρησκεία όλης της Ευρώπης».

Αναλυτές στρέφονται με θυμό κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τον ότι θυσιάζει αρχές και την αξιοπρέπεια της χώρας προς όφελος των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με την Τρίπολη.

Στην τέταρτη επίσκεψή του σε ένα χρόνο στην Ιταλία, ο Μοαμάρ Καντάφι μίλησε την Κυριακή στην έδρα του Λιβυκού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Ρώμης για τις αρχές και τις αξίες του Ισλάμ μπροστά σε 500 νεαρές Ιταλίδες -προσεκτικά επιλεγμένες από πρακτορείο μοντέλων που έλαβαν μάλιστα αμοιβή για την παρουσία τους.

Ο Λίβυος συνταγματάρχης είχε δώσει «μαθήματα» για το Ισλάμ σε ανάλογο ακροατήριο και τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο όπως δήλωσαν οι παρευρισκόμενες αυτή τη φορά προχώρησε σε πιο συγκεκριμένες αναφορές και συμβουλές.

«Ακολουθήστε τον Μωάμεθ. Το Ισλάμ θα έπρεπε να γίνει η θρησκεία όλης της Ευρώπης» είπε ο Μοαμάρ Καντάφι, μοιράζοντας στις καλεσμένες του αντίτυπα του Κορανίου.

Ο Λίβυος συνταγματάρχης θέλησε να συναντήσει και το πρωί της Δευτέρας άλλες 200 κοπέλες για ένα νέο «εντατικό σεμινάριο» σχετικά με την μουσουλμανική θρησκεία.

«Τι θα συνέβαινε εάν αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους πήγαινε στη Λιβύη ή σε άλλη ισλαμική χώρα και καλούσε τους πάντες να μεταστραφούν στο χριστιανισμό; Πιστεύουμε ότι θα προκαλούσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο» γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Messagero.

Η Stampa τονίζει από πλευράς της ότι «το εθνικό συμφέρον δεν δικαιολογεί και βεβαίως δεν επιτάσσει σε κανέναν να συμφωνήσει να φιλοξενήσει θεατρινισμούς».

Δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι τρεις γυναίκες από το ακροατήριο του Καντάφι αλλαξοπίστησαν, αλλά δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης.

«Πρόκειται για προπαγανδιστικούς εντυπωσιασμούς» δήλωσε από την πλευρά της Καθολικής Εκκλησίας ο επίσκοπος της Ματζάρα Ντελ Βάλλο (Σικελία), Ντομένικο Μογκαβέρο.

Ο Μογκαβέρο θα συναντήσει το απόγευμα της Δευτέρας τον Μοαμάρ Καντάφι στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και έχει κάνει γνωστό ότι «θα του ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι λαθρομετανάστες, στα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Λιβύη».

Την ίδια στιγμή από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα η βουλευτής Ρόζι Μπίντι δήλωσε ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσφέρει προβολή σε άτομα, που κάνουν απλώς και μόνο προπαγάνδα, περιστοιχιζόμενα από όμορφες κοπέλες».

Ο πανεπιστημιακός Φράνκο Καρντίνι, ο οποίος διδάσκει Ιστορία του Μεσαίωνα, προσθέτει επίσης ότι «κάποιος θα έπρεπε να υπενθυμίσει στον Καντάφι ότι το Ισλάμ δεν θέλησε ποτέ, στην πραγματικότητα, να αλώσει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη και από την πολιορκία της Βιέννης».

Το βράδυ ο Μοαμάρ Καντάφι πρόκειται να παρακολουθήσει ιταλο-λιβυκά ιππικά γυμνάσια στην σχολή των Καραμπινιέρων της Ρώμης και να παρακαθίσει σε γεύμα που θα προσφέρει προς τιμήν του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η οικονομική παράμετρος είναι η σημαντικότερη της όλης επίσκεψης .

Η Ιταλία έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Τρίπολη με πέντε δισ. δολάρια σε διάστημα 20 ετών ως αποζημίωση για την περίοδο της αποικιοκρατίας. Το 70% του ποσού πρόκειται να επενδυθεί στην δημιουργία νέου αυτοκινητόδρομου 1.700 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει όλες τις παράκτιες περιοχές της Λιβύης.

Οι ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάθεση του έργου, έχουν ήδη ξεπεράσει τις είκοσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr