
Μπλόκο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Κολομβίας στη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας η συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι Αμερικανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον επτά στρατιωτικές βάσεις της χώρας στο πλαίσιο συνεργασίας. Η συμφωνία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Νότιο Αμερική, ειδικά από την Βενεζουέλα.
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας η συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας οι Αμερικανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον επτά στρατιωτικές βάσεις της χώρας στο πλαίσιο συνεργασίας.
Η συμφωνία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Νότιο Αμερική, ειδικά από την Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με την γειτονική Κολομβία.
Στην απόφασή του, το Δικαστήριο καλεί την κυβέρνηση να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει να λάβει μορφή διεθνούς συνθήκης που θα τύχει επικύρωσης.
Πάντως, το Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για την ουσία της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας είχε κάνει λόγο για στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ με στόχο τους βαρόνους των ναρκωτικών και των ανταρτών των FARC.
O πρόεδρος της χώρας Αλβαρο Ουρίμπε είχε σπεύσει να διαβεβαιώσειτις γειτονικές χώρες ότι δεν τίθεται θέμα «απόβασης» των Αμερικανών στη Νότιο Αμερική.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προσφύγει μια οργάνωση δικηγόρων που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η αποτελούσε στην πραγματικότητα συνθήκη και όφειλε να έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μαρινάκης στη Λίγκα: «Δεν επιτρέπεται η ΕΠΟ να εκλέξει Πρόεδρο, απαγορεύεται»
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Πέθανε και ο πατέρας μετά τη σύζυγο και το βρέφος – Πώς συνέβη το σοκαριστικό τροχαίο
- Η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – Μια διαφορετική πολιτική λειτουργία ξεκινά
- Οι ενδεκάδες του σπουδαίου ημιτελικού του Μουντιάλ μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής
- Η τρομακτική στιγμή που τρένο περικυκλώνεται από την φωτιά που κατακαίει το Οντάριο του Καναδά [βίντεο]
- Οι «βέροι» Γερμανοί: Σε προεκλογική εκδήλωση του AfD έψαλαν τον ύμνο της Ανατολικής Γερμανίας

