Το σλοβακικό «όχι» δεν επηρεάζει την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, λέει η Κομισιόν
Για έλλειψη αλληλεγγύης κάνει λόγο η Κομισιόν, σχολιάζοντας το σλοβακικό «όχι» στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας. Ο Όλι Ρεν, πάντως, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου.
Για έλλειψη αλληλεγγύης κάνει λόγο η Κομισιόν, σχολιάζοντας το σλοβακικό «όχι» στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας.
«Πρόκειται για παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία απέναντι στο Eurogroup για την υπό όρους και υπό προθεσμία χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για αυτό το έλλειμμα αλληλεγγύης στους κόλπους της ζώνης του ευρώ και περιμένω από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να επανεξετάσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου τους στις αρχές Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε.
Ο Ρεν εκτίμησε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάποια άλλη χώρα θα ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Μπρατισλάβα και θα ακυρώσει την έγκρισή της στη συμμετοχή του πακέτου.
«Η ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στην καταβολή των τμημάτων του δανείου» κατέληξε.
Η συμμετοχή της Σλοβακίας στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάρκεια τριών ετών προς την Ελλάδα θα ανερχόταν σε 800 εκατομμύρια ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο 1,02% του συνολικού ποσού.
Μέλος της ΕΕ από το 2004, η Σλοβακία εισήλθε στη ζώνη του ευρώ το 2009, χρονιά κατά την οποία η χώρα γνώρισε πτώση κατά 4,7% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο έλλειμμά της αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο στο 7,3% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Ίβαν Μίκλος σε σχόλιά του στον σλοβακικό Τύπο απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε η χώρα από την Κομισιόν για έλλειψη αλληλεγγύης: «Αν πρόκειται για την αλληλεγγύη των φτωχών προς τους πλούσιους, των υπεύθυνων προς τους ανεύθυνους ή των φορολογούμενων προς τους διοικητές και τους ιδιοκτήτες τραπεζών, τότε δεν θεωρώ ότι πρόκειται για το σωστό είδος αλληλεγγύης» δήλωσε ο υπουργός.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
- Massive Attack: Δυστοπία, Τομ Γουέιτς και επιστροφή στη δισκογραφία με έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς
- Καμερούν: Ο Πάπας Λέων καταγγέλλει έναν κόσμο που «ρημάζεται από τυράννους»
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για την πολεοδόμηση σε περιοχές Natura
- «Στη λίστα για τον πάγκο του Άρη ο Λάκοβιτς» (pic)
- Η γη της ελιάς: Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις
- Ένας τραυματίας από έκρηξη σε συνεργείο στον Κορυδαλλό
- Η Μάρω Κοντού στην Επίδαυρο: Μια αναδρομή σε μια σπουδαία πορεία και μια συγκινητική συνάντηση με το παρελθόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442