Επικράτηση του «όχι» για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Τουρκία δείχνει δημοσκόπηση
Σε λιγότερες από δύο μονάδες μειώθηκε η διαφορά κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τουρκία και θα τεθούν σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου.<br />
Σε κάτι λιγότερο από δύο μονάδες αυξήθηκε η διαφορά κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τουρκία και θα τεθούν σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου.
Δημοσκόπηση για λογαριασμό της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι κατά των μεταρρυθμίσεων τάσσεται το 50,9% και υπέρ το 49,1% των εκλογέων. Οι αναποφάσιστοι και όσοι θα απόσχουν φτάνουν το 5% του δείγματος των 4.000 ψηφοφόρων. Το περιθώριο του στατιστικού σφάλματος είναι 1,5%.
Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι υπέρ του «ναι» θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του κυβερνώντος AKP και μόλις το 7% των ψηφοφόρων του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δύο παρατάξεις σχεδόν ισοψηφούσαν.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1982 που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να ευθυγραμμιστεί με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, μεταξύ άλλων σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα.
Το δημοψήφισμα διεξάγεται ακριβώς στην 30ή επέτειο του πραξικοπήματος.
Η επικράτηση του «όχι» θα ήταν ήττα για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν αναλυτές, η οποία άλλωστε έχει να αντιμετωπίσει και τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του 2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442