Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις πληρωμές στην εσωτερική αγορά, που περιλαμβάνει τη διάταξη, η οποία επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, χωρίς την έγκρισή τους από τη Βουλή.

Εξαίρεση αποτελεί ο δανεισμός άλλων χωρών.

Τη διάταξη υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου είχαν τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Παπαθανάση, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρεις ευρωπαϊκές Οδηγίες-υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά, προληπτική αξιολόγηση προτάσεων και απόκτηση συμμετοχής σε επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα – με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών.

«Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς των υπηρεσιών πληρωμών θα προσφέρει γόνιμο έδαφος για την σημαντική ενίσχυση του ανταγωνισμού και κατά συνέπεια, την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 93, αυτό δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, «να μπορεί να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνίας, ή σύμβασης δανεισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ».

Επιπλέον έχει την εξουσιοδότηση να προβαίνει σε κάθε αναγκαία ενέργεια για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου σε νομικά πρόσωπα που συστήνονται με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Στον απόηχο των αντιδράσεων εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, που έκαναν λόγο για «ασαφή» διατύπωση του άρθρου 93 στο αρχικό σχέδιο νόμου, το υπουργείο επαναδιατύπωσε το περιεχόμενό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο