Θετικό μήνυμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η δημοπρασία της ΕΚΤ
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κυμάνθηκαν τα κεφάλαια που ζήτησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ κατά τη δημοπρασία τριμηνιαίων δανείων την Τετάρτη, καταλαγιάζοντας τους φόβους για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ιδρύματα ζήτησαν 131,9 δισ. ευρώ ενώ σύντομα εκπνέει η δωδεκάμηνη «επιχείρηση στήριξης» ύψους 442 δισ. ευρώ στην οποία είχε προχωρήσει η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κυμάνθηκαν τα κεφάλαια που ζήτησαν οι
ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ κατά τη δημοπρασία τριμηνιαίων δανείων
την Τετάρτη, καταλαγιάζοντας τους φόβους για το ευρωπαϊκό
χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα συνολικά 171 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν χρηματοδότηση ύψους 131,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κρατά τα επιτόκιά της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, ενώ οι υπολογισμοί έκαναν λόγο για 200 δισ. ευρώ.
Η δημοπρασία έγινε ενώ την Πέμπτη εκπνέει η δωδεκάμηνη «επιχείρηση στήριξης» της ΕΚΤ ύψους 442 δισ. ευρώ στην οποία είχε προβεί πέρυσι τον Ιούνιο η Τράπεζα μεσούσης της κρίσης.
Η εξέλιξη φαίνεται ότι απομάκρυνε τις ανησυχίες στις αγορές για τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης τόσο στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και εν γένει: Οι μετοχές των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων έκλεισαν με άνοδο, ενώ τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχώρησαν.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ
ανέγνωσε επίσης στη διαδικασία ένα σημάδι επιστροφής στην ομαλότητα. Ο συνδυασμός μεταξύ της δημοπρασίας της Τετάρτης και της ειδικής
αναχρηματοδότησης διάρκειας έξι ημερών που θα γίνει την Πέμπτη «θα
επιτρέψει μία μετάβαση στην ομαλότητα όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα»,
πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΚΕΤ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Ντε Λα Φουέντε: Ο πιο φθηνός πρωταθλητής
- Ακρόπολη: Άνδρας τραυμάτισε δύο Αμερικανούς τουρίστες με μαχαίρι
- Ρόντμαν για ΛεΜπρόν: «Ο ευκολότερος παίκτης που θα μπορούσα να μαρκάρω»
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442