Οι 88 χώρες-μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) συζητούν από
τη Δευτέρα πρόταση για την άρση του μορατόριουμ στο κυνήγι φαλαινών, το
οποίο ισχύει εδώ και 25 χρόνια, τουλάχιστον τυπικά. Ως αντάλλαγμα, η
IWC
ζητά από την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να σταματήσουν να
αγνοούν τις αποφάσεις.

Παρά τις συχνές επικρίσεις, η Ιαπωνία επιμένει να κυνηγά φάλαινες εκμεταλλευόμενη ένα «παραθυράκι» του μορατόριουμ που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, όμως, το κρέας των κητών καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια. Από την πλευρά τους, η Νορβηγία και η Ισλανδία απλά αγνοούν το μορατόριουμ.

Περίπου 33.600 φάλαινες έχουν σκοτωθεί από τα φαλαινοθηρικά των τριών χωρών από τότε που επιβλήθηκε μορατόριουμ το 1986, εκτιμά το Ινστιτούτο για την Ευημερία των Ζώων, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της IWC Κριστιάν Μακουέιρα κατέθεσε την αμφιλεγόμενη συμβιβαστική πρόταση με στόχο να επαναφέρει την Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία υπό τον έλεγχο της Επιτροπής.

Η πρόταση θα τερμάτιζε το διεθνές μορατόριουμ, θα επέβαλε όμως όρια για το ετήσιο κυνήγι τεσσάρων ειδών φάλαινας (ρυγχοφάλαινα του Βόρειου Ατλαντικού, πτεροφάλαινα του ανατολικού Βόρειου Ατλαντικού, πτεροφάλαινα του κεντρικού Βόρειου Ατλαντικού και φάλαινα του Μπράιντ στο Βόρειο Ειρηνικό).

Η συμβιβαστική πρόταση προκαλεί όμως αντιδράσεις. Τα όρια που προτείνει είναι περιέργως υψηλότερα από αυτά που αποδέχεται η επιστημονική επιτροπή της IWC, προκειμένου να διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα οι πληθυσμοί των συγκεκριμένων ειδών

«Η επιστήμη ήρθε σε δεύτερη μοίρα στις διαπραγματεύσεις» εκτίμησε ο Σκοτ Μπέικερ, θαλάσσιος βιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Την πλήρη αντίθεσή της με την πρόταση εξέφρασε η Αυστραλία, η οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ιαπωνία για το κυνήγι φαλαινών έξω από την Ανταρκτική.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο, επίσης, ζήτησε από την κυβέρνηση να καταψηφίσει την πρόταση.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εκφράζουν επιφυλάξεις για την πρόταση, δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα την καταψηφίσουν: ανησυχούν για ενδεχόμενο ιαπωνικό βέτο σε προηγούμενη απόφαση που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία σε παραδοσιακές κοινότητες των Ινουίτ στην Αλάσκα.

Το κείμενο της πρότασης δεν αποκλείεται πάντως να τροποποιηθεί στη διάσκεψη της IWC που πραγματοποιείται στο Μαρόκο και θα λήξει την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr