Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών το ιρλανδικό Rachel Corrie

Υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών το ιρλανδικό Rachel Corrie

Άνδρες των ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων κατέλαβαν το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ακτιβιστές είχαν από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προέβαλαν καμία αντίσταση, διαμαρτύρονται πάντως για την κατάληψη του πλοίου. Χαιρετίζει την «χωρίς θύματα» επιχείρηση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Άνδρες των ισραηλινών Ένοπλων Δυνάμεων κατέλαβαν, κατά πληροφορίες χωρίς αντίσταση, το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie, το οποίο κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο 30 χιλιόμετρα από την ακτή της Γάζας, έξω από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων που έχουν επιβάλει. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά και ότι ο πλοίαρχος είχε συγκεντρώσει όλους τους επιβαίνοντες σε ένα σημείο, πιθανόν για την αποφυγή βίαιων επεισοδίων. Οι επικοινωνίες πάνω στο πλοίο είχαν διακοπεί ώρες νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμν Νετανιάχου χαιρέτισε την «χωρίς θύματα» κατάληψη του ιρλανδικού πλοίου. «Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από Τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νετανιάχου.

«Και στις δύο περιπτώσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση, το Ισραήλ ενήργησε με τον ίδιο τρόπο για να γίνει σεβαστός ο ναυτικός αποκλεισμός για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων προς την Χαμάς και να επιτραπεί η είσοδος εμπορευμάτων στη Γάζα μετά την επιθεώρηση. Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα ιρανικό λιμάνι στη Γάζα».

Στο σκάφος, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, επιβαίνουν συνολικά 20 άτομα, έντεκα ακτιβιστές και εννέα μέλη πληρώματος.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 11 Ιρλανδοί και Μαλαίσιοι, η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης του 1976, Μαϊρίντ Μαγκουάιρ και ο Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν καλέσει τον καπετάνιο του πλοίου να κατευθυνθεί στο λιμάνι Ασντότ, ωστόσο, το πλήρωμα του Rachel Corrie ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Έκκληση στους ακτιβιστές να κατευθυνθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ είχαν απευθύνει και οι ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις επικοινωνίες με το πλοίο, το ισραηλινό ναυτικό χρησιμοποιούσε το όνομα «Linda» όπως ήταν πριν μετονομαστεί σε Rachel Corrie, από το όνομα της Αμερικανίδα ακτιβίστριας που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα το 2003.

Από την πλευρά της, η ιρλανδική οργάνωση που ναύλωσε το πλοίο Rachel Corrie, η Εκστρατεία Αλληλεγγύης Ιρλανδία Παλαιστίνη (IPSC), που εδρεύει στο Δουβλίνο κατήγγειλε την «κατάληψη» του πλοίου της στα ανοικτά της Γάζας και την «απαγωγή» των επιβατών του.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον «πόλεμο» δηλώσεων κατά του Ισραήλ.

Εφημερίδα του Λιβάνου αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σχεδιάζει να συμμετάσχει ο ίδιος σε επόμενη αποστολή βοήθειας στη Γάζα, συνοδεία πολεμικού σκάφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024