Μέτρα λιτότητας ή υποβάθμιση το δίλημμα της Γαλλίας, λέει ο υπουργός Προϋπολογισμού
Η Γαλλία δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας εάν δεν πάρει σκληρές δημοσιονομικές αποφάσεις, παραδέχεται ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν. Το γαλλικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα φτάσει το 8% φέτος, ενώ ο στόχος είναι να πέσει κάτω από το 3% στο 2013.
Η Γαλλία δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει το ανώτατο επίπεδο
αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας εάν δεν πάρει σκληρές
δημοσιονομικές αποφάσεις, παραδέχτηκε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού
Φρανσουά Μπαρουάν.
«Ο στόχος διατήρησης της βαθμολογίας ΑΑΑ είναι ένας στόχος δύσκολος, που προϋποθέτει εν μέρει την οικονομική πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε τη βαθμολογία ΑΑΑ, να μειώσουμε το χρέος μας για να αποφύγουμε να εξαρτόμαστε πολύ από τις αγορές και πρέπει να το κάνουμε μακροπρόθεσμα».
Η άριστη αξιολόγηση της γαλλικής πιστοληπτικής ικανότητας της επιτρέπει να δανείζεται σχετικά φθηνά στις διεθνείς αγορές. Το γαλλικό έλλειμμα όμως εκτιμάται ότι θα φτάσει το 8% φέτος, ενώ ο στόχος
είναι να πέσει κάτω από το όριο του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας 3% μέχρι το 2013.
Ήδη, σημειώνει το Reuters, διεξάγονται συνομιλίες για μεταρρύθμιση του γαλλικού ασφαλιστικού συστήματος με το συνταξιοδοτικό στο επίκεντρο ενώ το Παρίσι έχει παγώσει τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης και τις συντάξεις μεταξύ 2011 και 2013. Παράλληλα, εξετάζεται συνταγματική αναθεώρηση ώστε να τίθενται δεσμευτικά όρια για τα επίπεδα του ελλείμματος κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.
«Από εδώ προέρχεται και η ιδέα της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να δείξουμε ότι δεν πρόκειται για μία κίνηση για να ευχαριστήσουμε τις αγορές, αλλά πραγματικά για μία νέα κατεύθυνση, μία νέα τάση, μία νέα γαλλική δημοσιονομική τάξη» ανέφερε σχετικά ο Φ.Μπαρουάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ: Η ώρα της στέψης (Ισπανία-Αργεντινή)
- Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]
- Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ απαντά στο αν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Μαδούρο – Ο ρόλος του Ρούμπιο
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)








![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442