Για κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού ετοιμάζεται η Τσεχία
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, όχι όμως αρκετά υψηλό για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα κεντροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν από κοινού την πλειοψηφία και ετοιμάζονται τώρα για κυβέρνηση συνασπισμού.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας εξασφάλισε το υψηλότερο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές του Σαββάτου, όχι όμως αρκετά υψηλό για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τα κεντροδεξιά κόμματα εξασφάλισαν από κοινού την πλειοψηφία και ετοιμάζονται τώρα για κυβέρνηση συνασπισμού.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) προηγείται με 22,1%, ωστόσο ο επικεφαλής του και πρώην πρωθυπουργός Γίρι Πάρουμπεκ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για νίκη» και ότι σκοπεύει να παραιτηθεί.
Το
Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) του Περτ Νέτσας έλαβε 20,2%, το νέο δεξιό κόμμα TOP09 το 16,6%, ενώ το νεοεμφανιζόμενο κόμμα
Δημόσιες Υποθέσεις (VV) το 10,9%.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KSCM), τέλος, εξασφάλισε το 11,3%.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους της δεξιάς που δεν υπέκυψαν στο λαϊκισμό [του CSSD]» δήλωσε ο Νέτσας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός «καλού διαλόγου» μεταξύ των κομμάτων της κεντροδεξιάς.
Πρόκειται για μια «σημαντική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός δημοσιονομικής υπευθυνότητας». «Θα είναι καλά νέα για τη χώρα» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος του TOP09, πρώην πουργός Οικονομικών Μίροσλαβ Καλούσεκ, χαιρέτισε την «πρωτοφανή επιτυχία» του κόμματός του, που ιδρύθηκε μόλις πριν ένα χρόνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι οι εκλογές σηματοδότησαν μια «θεμελιώδη αποδυνάμωση» του CSSD και του ODS, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Τσεχίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
- Πώς αντέδρασε ο προπονητής της Νορβηγίας για τη spider-cam: «Η μπάλα πέφτει ευθεία από τον ουρανό» (vid)
- Άτυπη οικονομία: Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και προστασία – Πρωτιά της Ελλάδας
- Γιατί η Σοσάνα Ζούμποφ θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δημοκρατία;
- Ασπρόπυργος: Πέθανε ένας από τους τρεις πολυεγκαυματίες από τη φωτιά
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442