Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62-63 έτη σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση
Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη, από 60 σήμερα, φαίνεται ότι προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι το όριο των 60 ετών δεν αποτελεί «δόγμα
Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη, από 60 σήμερα, φαίνεται ότι προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι το όριο των 60 ετών δεν αποτελεί «δόγμα».
Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Ουέρθ δήλωσε, την Τετάρτη, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι το σημερινό όριο συνταξιοδότησης, που είναι στα 60 έτη, «δεν είναι δόγμα» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την αύξηση.
«Δεν υπάρχουν βασικά άλλα μέτρα στο τραπέζι που να είναι πειστικά», είπε.
Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα μέλη του Συμβουλίου για το Συνταξιοδοτικό, το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα το 2030 θα αντιμετωπίσει κενό χρηματοδότησης που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 70 δισε. εςυρώ και μπορεί να φθάσει στα 100 δισ. ευρώ το 2050.
Ο Γάλλος υπουργός Εργασίας εξετάζει σειρά μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι προτάσεις του αναμένονται στα μέσα Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 62 ή 63 έτη και παράτασης του διαστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους στα 42 χρόνια, ενώ σήμερα το διάστημα αυτό είναι 40,5 έτη.
Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν σταδιακά μέχρι το 2030.
Πάντως, από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί ανακοινώθηκε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχει ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης, στη Γαλλία, επηρεάζοντας τις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο ή τρένο θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις και ματαιώσεις, παρότι τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Στα αεροδρόμια του Παρισιού Σαρλ Ντε Γκολ και Ορλί αναμένεται να ακυρωθεί το 10% με 30% των πτήσεων
ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Οι ομάδες που θα συνθέσουν το ζευγάρι του επόμενου Betsson Super Cup Ελλάδας
- Βύρων Κοτζαμάνης: «Το 2060 οι Ελληνες θα είμαστε όσοι και τη δεκαετία του 1960 αλλά πολύ πιο μεγάλοι σε ηλικία»
- «Τόσο Πολύ»: Το νέο πρωτότυπο έργο της Μυρτώς Παπαχριστοφόρου στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
- Ηράκλειο: Σοκ από τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης μητέρας 4 παιδιών – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας
- Περπάτημα: Τα 5 λάθη που κάνουμε όλοι χωρίς να το καταλαβαίνουμε
- Φοροδιαφυγή: Έρχονται έλεγχοι με ΑΙ και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις
- Ο Γρηγόρης διαψεύδει τον Δημητριάδη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442