Ως δολοπλοκία και κατασκευές του φυγόδικου πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μιχάλη Χριστοφοράκου με στόχο να μπλέξει τα πολιτικά κόμματα, για να διασωθεί ο ίδιος από τη γερμανική Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε ο βουλευτής και πρώην επικεφαλής του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας τους ισχυρισμούς του Χριστοφοράκου το περυσινό καλοκαίρι, ότι δωροδόκησε τους ταμίες των δύο μεγάλων κομμάτων για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας του.

– Από την αρχή ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για μεθόδευση με βάση την υπερασπιστική στρατηγική που είχε χαράξει, δήλωσε για τον Μ. Χριστοφοράκο με την έναρξη της εξέτασής του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens o κ. Γείτονας, κάνοντας λόγο για «εξόφθαλμες συκοφαντίες στο πρόσωπό του και αναλήθειες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία».

Ο μάρτυρας είπε ότι συναντήθηκε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens μία ή δύο φορές στη Βουλή -και όχι στο πολιτικό του γραφείο, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο Χριστοφοράκος- όταν ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Προστασία του Απορρήτου των Επικοινωνιών, με θέμα ακριβώς την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.

Κατά τα άλλα διέψευσε οποιαδήποτε σχέση, η οποιεσδήποτε επαφές με τον Χριστοφοράκο, σύμφωνα με όσα περιέχονται στο ημερολόγιό του: «Τις μεμονωμένες αναφορές κι εγώ προσπάθησα να τις εξηγήσω, αλλά δεν μπόρεσα», είπε.

Διέψευσε επίσης τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα προσέφεραν ασπίδα προστασίας στην εταιρεία του εν είδει αντισυμβαλλομένου για τις χορηγίες που δίδονταν σε προεκλογικές περιόδους»:

«Κανείς δεν μπορεί να εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ στη δική μου περίοδο ούτε και το όνομά μου. Έχω χτίσει αυτό που είμαι λιθαράκι-λιθαράκι κι έχω ήσυχη τη συνείδησή μου ότι υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με βάση τους νόμους και τους κανόνες της ηθικής».

Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που προχώρησα σε αγωγή, είπε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι «όσο ήμουν εγώ στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, δεν πήραμε λεφτά από τη Siemens, ούτε μπήκε μαύρο χρήμα στα ταμεία του κόμματος».

Ταυτόχρονα απέφυγε να σχολιάσει τα 1 εκατ. μάρκα που ομολόγησε ότι πήρε από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Τσουκάτος: «Δεν ήταν οικονομικός υπεύθυνος, ήταν σε προηγούμενη κατάσταση και δεν εκφράζω καμία άποψη. Άλλωστε το θέμα έχει πάει στη Δικαιοσύνη. Ό,τι λέει ο νόμος προσπαθούσαμε να το τηρήσουμε. Τώρα, αν κάποιος δεν το τήρησε, δεν μπορεί να το ξέρει κανένας».

Την εκτίμησή του ότι η εξέταση του κ. Γείτονα δεν συνεισέφερε τίποτε στην αναζήτηση της αλήθειας «αφού ερωτήσεις τέθηκαν, αλλά απαντήσεις δεν ελήφθησαν», εξέφρασε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ αντιθέτως η Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε το γεγονός ότι ο βουλευτής είναι ο μόνος που στράφηκε με αγωγή κατά του Χριστοφοράκου.

«Ζήσαμε τις πράξεις ενός στημένου έργου που οδηγεί στη συγκάλυψη και στον συμψηφισμό», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης υποστήριξε ότι «όλα είναι αυτονόητα, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ Κώστας Σημαιοφορίδης που κλήθηκε στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα οικονομικά του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν ο τότε πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής του ζήτησε να αναλάβει γενικός διευθυντής στο κόμμα εκείνος του απάντησε:

«Ευθυνόφοβος δεν υπήρξα ποτέ, αλλά ότι θα αναλάβω την ευθύνη υπό έναν όρο: Δεν ήθελα να έχω καμία απολύτως σχέση με την οικονομική διαχείριση του κόμματος και τούτο γιατί δεν είχα ποτέ αγαθές σχέσεις με τα οικονομικά».

Βρέθηκε η φόρμουλα και τα οικονομικά τα ανέλαβε η οικονομική επιτροπή του κόμματος και τη διαχείριση ο εκλιπών σήμερα Γιάννης Βαρθολομαίος.

Εξάλλου σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη γνωστοποιήθηκε ότι η μητρική εταιρεία Siemens θα αποστείλει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ανακριτικό υλικό της ελεγκτικής εταιρείας Debevoise & Plimpton, καθώς και κατάλογο με τις καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων που έλαβαν ως δώρα οικοσκευές από την εταιρεία.

Εξάλλου η Siemens A.G. δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει την εξεταστική επιτροπή για να εξετάσει τους πρώην υπαλλήλους της εταιρείας Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ.

Τέλος, ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε ότι απέστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία που προέκυψαν από το ανακριτικό έργο της Επιτροπής και είναι επιβαρυντικά για τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ