«Δεν αντέχει» σε προσφυγές νόμος κατά της μπούρκας λέει το γαλλικό Συμβούλιο Επικρατείας
Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε πως ένας νόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα που κρύβει όλο το πρόσωπο και το σώμα, δεν θα «άντεχε» σε νομικές προσφυγές, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.
Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε πως ένας νόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα που κρύβει όλο το πρόσωπο και το σώμα, δεν θα «άντεχε» σε νομικές προσφυγές, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.
To Συμβούλιο της Επικρατείας έχει και στο παρελθόν τονίσει στην κυβέρνηση ότι ένας τέτοιος νόμος «στερείται νομικής βάσης».
Στη γνωμοδότηση, η οποία περιήλθε σε γνώση της Le Figaro, το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα των προσώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.
Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η ενδυμασία αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αν αυτή τη φοράει με τη θέλησή της.
Επιπλέον, ένας νόμος που να απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας και για να αποφεύγονται απάτες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε ορισμένους χώρους και με ορισμένες διαδικασίες, όχι παντού και συνεχώς.
Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η γνωμοδότηση «δεν εκπλήσσει» και δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση της ενδυμασίας που κρύβει το πρόσωπο και το σώμα (μπούρκα, νικιάμπ).
Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου τον Ιούλιο. Αν γίνει νόμος, θα τεθεί σε εφαρμογή την άνοιξη του 2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Διαδημοτική συνεργασία για την δημιουργία καλλιτεχνικού σχολείου
- Μπορεί η Κίνα να πατήσει στη Σελήνη πριν από τη NASA;
- Γίνε μέλος στην κοινότητα «Ακόλουθοι του Ήλιου» και ζήσε exclusive εμπειρίες με την πιο ηλιόλουστη παρέα
- «Ο Ραζβάν Λουτσέσκου υποψήφιος για τη θέση του Μιρτσέα στην εθνική Ρουμανίας»
- Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Η Κέρκυρα ως τιμώμενη πόλη στις Εορτές Εξόδου 2026
- Ευρυτανία: Νεκρός 54χρονος σε τροχαίο – Το φορτηγό του έπεσε σε γκρεμό 40 μέτρων
- Χαρίτσης: Η ΝΔ δεν πρέπει να έχει τρίτη θητεία, οφείλει να λογοδοτήσει – Εκλογές να ανασάνει η χώρα
- Γιώτα Τσιμπρικίδου: «Η τωρινή μου εγκυμοσύνη ήταν δίδυμη, αλλά έχασα το ένα παιδάκι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442