Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη μη δεσμευτικού χαρακτήρα ψήφισμα κατά της μπούρκας, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την εξέταση τον Ιούλιο του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ σε δημόσιους χώρους, ακόμη και στο δρόμο.

Το ψήφισμα, το οποίο είναι συμβολικό και δεν έχει καμία νομική ισχύ, υιοθετήθηκε από όλους τους παρόντες βουλευτές (434 από τους 577 εκλεγμένους).

Η πλειοψηφία της δεξιάς και της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ψήφισε υπέρ του κειμένου, διακηρύσσοντας ότι «οι ριζοσπαστικές πρακτικές που είναι επιζήμιες για την αξιοπρέπεια και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως είναι η χρήση της μαντίλας, είναι αντίθετες προς τις αξίες της Δημοκρατίας».

Μόνο λίγοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας την ως «μία ψήφο μασκαράτα» που στοχεύει στην απόκτηση μιας εκ των προτέρων «συναίνεσης» για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση της μπούρκας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό