Με λιγότερους επιτηρητές και εξεταστικά κέντρα οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις
Και τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή, «χτύπησε» η οικονομική κρίση, καθώς μετά τη μείωση των εξεταστικών κέντρων, μπαίνει «ψαλίδι» και στον αριθμό των επιτηρητών. Τη συρρίκνωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας.
Και τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν την Παρασκευή, «χτύπησε» η οικονομική κρίση, καθώς μετά τη μείωση των εξεταστικών κέντρων μπαίνει «ψαλίδι» και στον αριθμό των επιτηρητών.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ο υφυπουργός Παιδείας, Γ.Πανάρετος έστειλε τη Δευτέρα στους διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί να χρησιμοποιηθούν στα εξεταστικά κέντρα μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται ο αριθμός των επιτηρητών.
«Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών», αναφέρεται στην εγκύκλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εξεταστικά κέντρα έχουν μειωθεί από 1.240 σε 830 πανελλαδικά, ενώ οι πληρωμές για τις πανελλαδικές εξετάσεις μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Η μείωση αφορά στη αμοιβές των επιτροπών, τις επιτηρήσεις και τη βαθμολόγηση των γραπτών, καθώς και στις υπερωρίες των Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα εσπερινά σχολεία.
«Καλλικράτης» και σε ΑΕΙ, ΤΕΙ
Εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συγχωνεύσεις τμημάτων γειτονικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ για τον εξορθολογισμό της χωροταξικής κατανομής των ιδρυμάτων προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η κ.Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες για την νέα δομή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρεμιέρα με Νεοελληνική Γλώσσα
Την Παρασκευή ξεκινούν για τους εξεταζόμενους των Ημερησίων Γενικών Λυκείων οι πανελλαδικές εξετάσεις με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου με το μάθημα Αρχές Οικονομικές Θεωρίας που είναι επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις.
Οι εξετάσεις για τους μαθητές εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Β’ ομάδας) θα αρχίσουν το Σάββατο 15 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαΐου.
Για τους αποφοίτους της Α’ ομάδας των ΕΠΑΛ, αλλά και για μαθήματα ειδικότητας της Β’ ομάδας οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 25 Μαΐου-9 Ιουνίου.
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).