Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 16o
in.gr

Τα Χανιά

Ο νομός Χανίων είναι από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού. Το γεμάτο ζωή λιμάνι των Χανίων, που αντανακλά την ενετική κληρονομιά της πόλης, η πολυσύχναστη αγορά, όπου πωλούνται φρέσκα και νοστιμότατα προϊόντα. Τα ενδιαφέροντα μουσεία και οι γύρω παραλίες κάνουν την περιοχή έναν πολύ δημοφιλή προορισμό.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Η νότια ακτή της Κρήτης είναι μια σειρά από δαντελωτές εσοχές και προεξοχές γης, με βουνά και φαράγγια που καταλήγουν θεαματικά στη θάλασσα. Δυτικά από τον Ψηλορείτη κατηφορίζει το Κουρταλιώτικο φαράγγι μέσα από ένα μαγευτικό τοπίο μέχρι την παραλιακή Πίσω Μονή Πρέβελης (Ιωάννη του Θεολόγου), που χρονολογείται μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα. Η επόμενη μεγάλη κωμόπολη προς τα δυτικά, η Χώρα Σφακιών, βρίσκεται κοντά στο φαράγγι της Ίμβρου, το οποίο είναι εξίσου πανέμορφο με αυτό της Σαμαριάς, αλλά δέχεται πολύ λιγότερους επισκέπτες.

Ο ΒΑΜΟΣ
Το χωριό Βάμος είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου που αριθμεί 3.000 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο χωριό πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Άγγλοι και Γερμανοί, οι οποίοι είτε αγοράζουν παλιά πέτρινα σπίτια και τα αναστηλώνουν είτε αγοράζουν έτοιμες κατοικίες είτε χτίζουν από την αρχή. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ πολλοί δουλεύουν ως εργάτες, λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας. Γέννημα θρέμμα του Βάμου ήταν ο Δημήτριος Λαμπράκης, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών έλαβε μέρος στο Μακεδόνικο Αγώνα και, αφού διακρίθηκε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε, κατήλθε στο δημοσιογραφικό στίβο με προτροπή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙ
Το 1092 εγκαταστάθηκε στο ΓαΒαλοχώρι ο Φίλιππος Γαβαλάς, στον οποίο οφείλεται και π σημερινή ονομασία του χωριού. Εδώ εδρεύει ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός ο οποίος ιδρύθηκε ιο 1993. Αποτελείται από 40 μέλη, τα οποία ασχολούνται κυρίως με το κοπανέλι: ένα παραδοσιακό εργόχειρο με ύφασμα Βαμβακερό που κατασκευάζεται πάνω σε ένα μαξιλάρι με ξυλάκια. Οι γυναίκες φτιάχνουν επίσης γλυκά του κουταλιού, κουλούρια, ξινόχο-ντρο, σαπούνι, συσκευάζουν βότανα, ενώ διαθέτουν και πέντε κατοικίεςτις οποίες νοικιάζουν στους επισκέπτες.
Απέχει 25 χλμ. από τα Χανιά και 5 χλμ. από το Βάμο. Πληροφορίες, τηλ. 28250 22038.

ΧΩΡΙΟ ΦΡΕΣ
Φτάνοντας στο Φρες αξίζει να κάνετε μία στάση στην πλατεία, στον καφενέ «Τα Λευκά Όρη» του κυρ Μιχάλη για μια τσικουδιά. Προορισμός σας το Εργαστήρι του Συνεταιρισμού «Νέοι Πολίτες Ορεινού Αποκόρωνα».
Εδώ και εννέα χρόνια ο συνεταιρισμός ξεκίνησε να λειτουργεί το εργαστήριο υφαντών «0 Γαϊτάνης». Νέοι άνθρωποι, σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κυρίες του χωριού, έμπειρες στην τέχνη της υφαντικής έφτιαξαν το εργαστήρι με σκοπό την αναβίωση της χειροποίητης υφαντικπς. Ανέσυραν παλιά σχέδια και τα αντέγραψαν ή τα «ξεσήκωσαν», όπως λένε. Έβγαλαν τους αργαλειούς που είχαν χρόνια να «χτυπήσουν» -δηλαδή να δουλέψουν-, ενώ κατασκεύασαν και καινούργιους στηριζόμενοι πάντα στην παλιά δομή. Έτσι, στήθηκε μια μικρή αγροτουριστική επιχείρηση. Τα σχέδια που φτιάχνουν είναι πιστά αντίγραφα των πάλων αλλά και καινούργια: κουρελούδες, πατανίες (καλύμματα καναπέδων), σακούλια του βοσκού και διάφορα υφαντά με κέντημα, όπως τραπεζομάντιλα, πετσέτες, ποδιές κ.ά.
Το Φρες απέχει 35 χλμ. από τα Χανιά και 7 χλμ. από το Βάμο. Πληροφορίες, τηλ. 28250 71092
και 6973 554.266.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων,Περιοδικό “Αγροτουρισμός”

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies