
Τα μουσεία του Ηρακλείου
ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ Μουσείου Θεοτοκόπουλου Βρίσκεται στον οικισμό Λουμπινιές περίπου 800μ. έξω από το Φόδελε και στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος. Οι πρώτεςπροσπάθειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν από το 1934 με τη συμμετοχή Ισπανών. Το μουσείο όμως ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998 και σήμερα διοικείται από το Δήμο Γαζίου. Υπάρχουν τρεις […]
ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ
Μουσείου Θεοτοκόπουλου
Βρίσκεται στον οικισμό Λουμπινιές περίπου 800μ. έξω από το Φόδελε και στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος. Οι πρώτεςπροσπάθειες για τη δημιουργία του ξεκίνησαν από το 1934 με τη συμμετοχή Ισπανών. Το μουσείο όμως ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1998 και σήμερα διοικείται από το Δήμο Γαζίου. Υπάρχουν τρεις αίθουσες, στη μία από τις οποίες βρίσκονται 24 αντίγραφα ισάριθμων πινάκων του μεγάλου ζωγράφου. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχει η αναπαράσταση του ατελιέ του και στην τρίτη (που δεν λειτουργεί ακόμη) θα γίνονται προβολές με θέμα τη ζωή και το έργο του El Greco. Πληροφορίες: Λουμπινιές-Φόδελε, τηλ. 2810 521500
Ωρες Λειτουργίας: Κάθε ημέρα-πλην Δευτέρας: 09:00-17:00.
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αρχαιολογικό Μουσείο
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, αφού στεγάζει σχεδόν το σύνολο των αντικειμένων που αποκάλυψαν στην Κρήτη οι διάφορες αρχαιολογικές σχολές και αποστολές. Χωρίζεται σε 20 αίθουσες και κάθε αίθουσα αποτελεί χρονική και θεματική ενότητα. Οι συλλογές του προέρχονται αποκλειστικά από την Κρήτη και περιλαμβάνουν μόνο αρχαιότητες από τη Νεολιθική (6η ή 5η χιλιετία π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή εποχή, μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τα μεταγενέστερα ευρήματα βρίσκονται στο Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο της Κρήτης.
Πληροφορίες: Οδός Ξανθουδίδη, τηλ. 2810 226092, 226470
Ιστορικό και Εθνογραφικό Μουσείο
Ιδρύθηκε το 1952 και στεγάζεται στη νεοκλασική οικία της οικογένειας Καλοκαιρινού. Τα εκθέματα καλύπτουν τις περιόδους του Βυζαντίου, της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Θεωρείται το συμπλήρωμα του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Πληροφορίες: Οδός Καλοκαιρινού, τηλ. 2810 283219
Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης
Ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται στους Βαρβάρους, 20χλμ. νότια του Ηρακλείου. Στόχος του είναι να παρουσιάσει το υλικό και να προβάλει τον ηρωισμό του κρητικού λαού στη μάχη της Κρήτης, τους αγώνες του στη διάρκεια της γεμανικής κατοχής (1941-1945) για την ελευθερία του από του κατακτητές. Επίσης, θέλει να διδάξει στους νεότερους το σεβασμό και την αγάπη για την ιστορία της Κρήτης.
Πληροφορίες: Δουκός Μποφώρ και Μεραμβέλου, τηλ. 2810 246 554
Μουσείο Αγίας Αικατερίνης
Στεγάζεται στο ναό της σιναϊτικής Μονής της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος κτίστηκε το 1600 και βρίσκεται στην πλατεία Αικατερίνης. Είναι μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, με μικρό παρεκκλήσι στεγασμένο με τρούλο πάνω σε ημιχώνια. Ηταν η έδρα της περίφημης Σχολής της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, από όπου αποφοίτησαν πολλοί λόγιοι Κρητικοί, μεταξύ των οποίων, όπως λέγεται, και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Τα εκθέματα του μουσείου είναι αντιπροσωπευτικά έργα της κρητικής αναγέννησης και της εκκλησιαστικής τέχνης, με κειμήλια της χριστιανικής λατρείας, ξυλόγλυπτα, βιβλία, εικόνες κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχουν και έξι εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Εχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καταλαμβάνει έκταση 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων και προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσει κανείς το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης. Οικότοποι, συλλογές φυτών και ζώων, φωτογραφικό υλικό γνωρίζουν στον επισκέπτη το φυσικό πλούτο της Κρήτης. Αφιερώματα σε είδη ζώων που απειλούνται, βλάστηση, υγρότοποι είναι μερικά από τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Επίσης, αίθουσες όπου εκτίθενται εντυπωσιακά απολιθώματα και πετρώματα παραπέμπουν στο παρελθόν, αλλά και προλέγουν το μέλλον της Κρήτης και της ανατολικής Μεσογείου. Ενα μοναδικό αφιέρωμα στη μινωική κατοικία, με αναπαράσταση της μινωικής αγροικίας, φέρνει σε επαφή τον επισκέπτη με την καθημερινή ζωή των Μινωιτών. Στο δεύτερο όροφο παρουσιάζεται η πορεία του ανθρώπινου είδους από τα στάδια των Πρωτευόντων μέχρι τη δημιουργία των πολιτισμών, μέσα από φωτογραφίες, χάρτες και παλαιοανθρωπολογικό υλικό.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει όσα δημιουργήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια, να μάθει καλύτερα τον τόπο του, να κατανοήσει τον πολιτισμό του, να γνωρίσει τον πλούτο των φυτών στο βοτανικό κήπο του μουσείου και, τέλος, να ξεκουραστεί και να δροσιστεί στο αναψυκτήριό του.
Πληροφορίες: Λεωφ. Κνωσού 157, τηλ. 2810 324711
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
Στο χωριό Μυρτιά (ή Βαρβάροι), σε απόσταση 22χλμ. νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, βρίσκεται το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ιδρύθηκε το 1984 από το σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη και στεγάζεται στο πατρικό τού γνωστού συγγραφέα (1885-1957), κατοικία του πατέρα του, του Καπετάν Μιχάλη (τη ζωή του οποίου εξιστορεί ο γιος του στο ομώνυμο βιβλίο του).
Το εσωτερικό της κατοικίας έχει διαμορφωθεί για να παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του συγγραφέα σε οκτώ γλώσσες. Περιλαμβάνει προσωπικά του αντικείμενα, γράμματα, χειρόγραφα, τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του στα ελληνικά, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό σε πέντε γλώσσες για τη ζωή και τη σταδιοδρομία του.
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου
- PM 2.5: Το επικίνδυνο, λεπτό σωματίδιο, που διεισδύει βαθιά στους πνεύμονες
- 15χρονη έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου – Μετεφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο
- Κηφισιά: Αδίστακτοι ληστές φίμωσαν 77χρονο και με την απειλή όπλου πήραν κοσμήματα αξίας 100.000 ευρώ
- Πώς οι Καρντάσιαν κατέκτησαν τον κόσμο – Η ανατομία του καρτέλ της δόξας, το sex tape και το τέλος του
- Μεγάλη ένταση ανάμεσα σε Αταμάν και Μαρτίνεθ – Αποβλήθηκαν και οι δυο (pics)
- Περιστέρι Bettson – ΠΑΟΚ 72-77: Το 2Χ2 ο «δικέφαλος» με Μπεβερλι και πρόκριση στα ημιτελικά (vid)



