Επανέρχεται το «Βόρεια Μακεδονία» στο προσκήνιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».
Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».
Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday -και ερωτηθείς σχετικά με το «Βόρεια Μακεδονία»- o κ. Δρούτσας δηλώνει: «Η θέση μας είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή τη θέση και είναι αλληλένδετα. Δεν χωράει έκπτωση σε κανένα από αυτά. Είναι θέση σαφής και ειλικρινής.
»Το Βόρεια Μακεδονία συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς και είναι προφανές ότι ταιριάζει στο πλαίσιο που περιέγραψα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
»Δεν είναι θέση που υιοθετήσαμε με ελαφριά καρδιά, σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι «στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ακολουθούμε επιθετική, ανοικτή διπλωματία. Λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε σε όλους τους συνομιλητές μας. Στηριζόμαστε στην εθνική κόκκινη γραμμή, την οποία έχουμε χαράξει μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά, εύληπτα και συναντούν υποστήριξη. Έχουμε πείσει».
«Όλα αυτά έχουν αλλάξει το παιχνίδι, αλλά δεν αρκούν για να φτάσουμε σε λύση. Για λύση χρειαζόμαστε συνομιλητή και ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι θέλει να διαπραγματευθεί. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης η ΠΓΔΜ πάει να κάνει ένα ολισθηρό βήμα. Πάει να καταχραστεί τη θέση που της απονέμεται θεσμικά, για να προβάλει τις δικές της και μόνο απόψεις. Τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις δεν δείχνουν την απαραίτητη ωριμότητα ενός κράτους που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ» προσθέτει αναφερόμενος στην πρόθεση των Σκόπίων να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival
- Σοκάρουν οι εικόνες από το τραγικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στον Κονιακό Φωκίδας
- Μητσοτάκης: Επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των βουλευτών με επιλεκτική ανάγνωση της πραγματικότητας και επίθεση στην αντιπολίτευση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442