Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητά η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο. Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε τη σχετική επιστολή προς το Eurogroup, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος τα χθεσινά στοιχεία για το πραγματικό έλλειμμα του 2009, στο 13,6%, είπε από το ακριτικό νησί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της «ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί» και μία οικονομία «εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας».

«Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα» είπε ο πρωθυπουργός, «πήραμε δύσκολα μέτρα που πολλές φορές πόνεσαν» και μετά από ένα «πραγματικό μαραθώνιο», όπως είπε, διεκδικήσαμε και καταφέραμε μία ισχυρή απόφαση της ΕΕ για ένα πρωτόγνωρο για την ιστορία και τα δεδομένα της ΕΕ μηχανισμό.

«Και εμείς και οι εταίροι μας στην ΕΕ, ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική» πρόσθεσε.

«Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν. Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της ΕΕ, είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σήμερα η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει τις θυσίες του λαού και την ομαλή πορεία της οικονομίας.

«Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην ΕΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών για τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εταίροι μας «θα μας παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά».

Μίλησε δε για «μία νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό», πρόσθεσε όμως ότι «ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά».

«Ο τελικός μας στόχος, ο τελικός μας προορισμός είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από επιτηρήσεις και κηδεμονίες.

»Να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, τον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα από αντιλήψεις, πρακτικές και συστήματα που τον εμποδίζουν παντού, εδώ και δεκαετίες.

»Να δώσουμε οξυγόνο εκεί που υπάρχει ασφυξία, δικαιοσύνη και κανόνες εκεί που υπάρχει αδικία, διαφάνεια εκεί που υπάρχει σκοτάδι, σιγουριά εκεί που υπάρχει ανασφάλεια, και ανάπτυξη για όλους» κατέληξε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος, όπως είπε, ότι θα τα καταφέρουμε.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση το spread του δεκαετούς ομολόγους επέσε στις 518 μονάδες βάσης, από 608 την Πέμπτη. Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) υποχωρούσε στις 584,9 μονάδες βάσης. Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύεται 2%, έφτασε δε έως το +4%.

H Κομισιόν τόνισε ότι τα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα θα αποδεσμευθούν το συντομότερο δυνατόν, και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε επαφή και γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. «Τα πάντα θα γίνουν με τέτοιο τρόπο που ο μηχανισμός να μπορεί να ενεργοποιηθεί όσο σύντομα (χρειάζεται) και όσο είναι απαραίτητο για την Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Α.Αλταφάζ.

Το επιτόκιο στα δάνεια θα υπολογιστεί «σύμφωνα με τον τύπο που επεξεργάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η ημερομηνία της εκταμίευσης, είναι αδύνατον να πει ποιο θα είναι το ακριβές επιτόκιο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η αναγγελία προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης έγινε μια ημέρα πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος-Καν, στην Ουάσινγκτον, και ενώ βρίσκεται στη χώρα μας μεικτό κλιμάκιο τεχνοκρατών του Ταμείου και κοινοτικών για διαβουλεύσεις και ελέγχους.

ok.gif Ποια είναι τα επόμενα βήματα.

ok.gif Το παρασκήνιο της απόφασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ