Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διευρύνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για την απαγόρευση της μπούρκας

Διευρύνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για την απαγόρευση της μπούρκας

Η απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ στη Γαλλία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που προετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, το οποίο θα απαγορεύει γενικά την εμφάνιση με καλυμμένο πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. Παρόμοιο νομοσχέδιο συζητά το Βέλγιο. Το θέμα απασχολεί την Ισπανία, με αφορμή την αποβολή μαθήτριας από σχολείο.

Η απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ στη Γαλλία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που προετοιμάζει η γαλλική κυβέρνηση, το οποίο θα απαγορεύει την εμφάνιση με καλυμμένο πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. Παρόμοιο νομοσχέδιο συζητά το Βέλγιο. Το θέμα απασχολεί την Ισπανία, με αφορμή την αποβολή μαθήτριας από σχολείο.

Η πλήρης απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ στη Γαλλία θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου που προετοιμάζει το Παρίσι και το οποίο θα απαγορεύει γενικά την εμφάνιση με καλυμμένο πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Μάιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από όποιον κυκλοφορεί δημόσια με μάσκα ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμα του προσώπου να αποκαλύψουν το πρόσωπό τους.

Όσοι αρνούνται να το πράξουν θα επιβαρύνονται με πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επιπλέον, πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε όσους άντρες υποχρεώνουν τις συζύγους τους να φορούν μπούρκα ή άλλο ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει το πρόσωπο (όπως νικιάμπ). Το μέτρο θα ισχύει και για τους τουρίστες.

Η διατύπωση αυτή έχει ως στόχο να παρακαμφθούν οι επιφυλάξεις που διατύπωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί η νομιμότητα ενός νομοσχεδίου που θα στόχευε ειδικά σε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.

Παρόμοιο νόμο αναμένεται να ψηφίσει και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον οποίο θα καθίσταται παράνομο «οι πολίτες να κυκλοφορούν δημοσίως με το πρόσωπό τους πλήρως ή μερικώς καλυμμένο, έτσι ώστε να καθίστανται μη αναγνωρίσιμοι».

Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί σήμερα, αλλά η ψηφοφορία ενδέχεται να αναβληθεί καθώς τη σημερινή ημερήσια διάταξη της Βουλής αναμένεται να μονοπωλήσει η διαμάχη για το διαχωρισμό της εκλογικής περιφέρειας των Βρυξελλών.

Συζήτηση για το θέμα προκλήθηκε και στην Ισπανία, με αφορμή την απόφαση σχολείου σε πλούσιο προάστιο της Μαδρίτης να αποβάλει 16χρονη μαθήτρια επειδή αρνήθηκε να βγάλει την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Το συμβούλιο του σχολείου αποφάσισε με ψήφους 15 υπέρ και δύο κατά να τηρήσει κανονισμούς του σχολείου που ορίζουν ότι «απαγορεύεται η χρήση καπέλων ή άλλων ειδών ρουχισμού που καλύπτουν το πρόσωπο».

Η 16χρονη μαθήτρια δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ότι θεωρεί διάκριση την απόφαση που ελήφθη, ενώ μουσουλμανικές οργανώσεις στην Ισπανία λένε ότι θα φέρουν το θέμα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024