Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε η Moodys
Σε Α3 με αρνητική προοπτική, από Α2, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moodys, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα και η αποπληρωμή του να στοιχίσει πολύ ακριβότερα από όσο είχε υπολογισθεί. Λίγο νωρίτερα το spread εκτοξεύθηκε στις 600 μονάδες βάσης, στον απόηχο της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, στο 13,6%.
Σε Α3 από Α2 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moodys Investor Service, θέτοντας την νέα αξιολόγηση υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.
Η υποβάθμιση, όπως εξήγησε η Moodys, βασίζεται στην εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος της χώρας σε υψηλότερα και ακριβότερα επίπεδα από ότι είχε εκτιμηθεί.
Επιπλέον η Moodys διευκρινίζει ότι δύσκολα η αξιολόγηση θα παραμείνει στο Α3, εάν η κυβέρνηση δεν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και τονίζει ότι η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.
Παράλληλα, σημειώνει ότι οι δύσκολες μακροοικονομικές και οικονομικές συνθήκες καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας.
«Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι εντός -ή ακόμα και πιο μπροστά- των χρονικών ορίων όσον αφορά την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δυσμενές μακροοκονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθιστά την απαρέγκλιτη τήρησή του σημαντικά δυσκολότερη», τονίζει η Σάρα Κάρλσον, αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα.
«Είναι απίθανο να παραμείνει η αξιολόγηση στο Α3, εκτός εάν οι ενέργειες της κυβέρνησης μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και να αντισταθμίσουν τα υψηλά επιτόκια και τη χαμηλή ανάπτυξη που θα μπορούσαν τελικά να υποβαθμίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να χαμηλώσει τα επίπεδα του χρέους» καταλήγει η αναλύτρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέντε χρόνια ακρίβειας: 39% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα – 31% στη στέγαση
- Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης, ο Έλληνας του «Νονού», σε ηλικία 93 ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ό,τι και να πει ο Γεωργιάδης η ώρα της ετυμηγορίας για τα γαλάζια σκάνδαλα πλησιάζει
- Αυτό είναι το πόρισμα για το τροχαίο του Ντιόγκο Ζότα: Μηχανική βλάβη, δεν υφίσταται εγκληματική ενέργεια
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Απριλίου
- Live: Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν – Ποιους θα δει
