Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Με αντιπροσώπους των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Γερμανία δηλώνει ότι υπάρχουν θετικά δείγματα ότι Κίνα και Ρωσία θα συμφωνήσουν, αν και το Πεκίνο τονίζει ότι προτιμά την οδό της διπλωματίας.

Με αντιπροσώπους των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν στα πλαίσια της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ούασιγκτον.

Η Γερμανία δηλώνει ότι υπάρχουν θετικά δείγματα ότι Κίνα και Ρωσία θα συμφωνήσουν, αν και το Πεκίνο τονίζει ότι προτιμά την οδό της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή τέταρτου γύρου κυρώσεων στο Ιράν, θεωρώντας ότι η Τεχεράνη κρατά «κλειστά τα χαρτιά της» όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ότι η Ρωσία και η Κίνα, που είναι γνωστό ότι υπήρξαν πιο συγκρατημένες, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες» για την επιβολή κυρώσεων, δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να σημειωθεί πρόοδος για το θέμα. Τόνισε, πάντως, ότι ο χρόνος πιέζει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, συμφώνησαν όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, σε συνεργασία των χωρών τους ως προς το καθεστώς των κυρώσεων εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Η Κίνα υποστήριζε πάντοτε ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι το αποτελεσματικότερο μέσον για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα. Οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν μπορούν να διευθετήσουν το θέμα» δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να συμβάλουν στην ανατροπή της κατάστασης και στην επίλυση με τον αρμόζοντα τρόπο του θέματος μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο