Μέσω Αργεντινής αναζητούν Δικαιοσύνη οι συγγενείς θυμάτων του Εμφυλίου και του Φράνκο
Μετά την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του δικαστή Γκαρθόν, για τις έρευνές του σε εγκλήματα στη διάρκεια του Εμφυλίου και του καθεστώτος Φράνκο (1936-1975), αρκετοί συγγενείς θυμάτων εκείνης της περιόδου αναζητούν Δικαιοσύνη μέσω... Αργεντινής.
Μετά την απόφαση της ισπανικής δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του δικαστή Γκαρθόν, λόγω της έρευνας για εγκλήματα στη διάρκεια του Εμφυλίου και του καθεστώτος Φράνκο (1936-1975), αρκετοί συγγενείς θυμάτων εκείνης της περιόδου αναζητούν Δικαιοσύνη στην Αργεντινή.
Όπως αναφέρεται στην El Pais, δικηγόροι και επρόσωποι οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναντήθηκαν στο Μπουένος Αϊρες προκειμένου να συντάξουν το αίτημα που θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη δικαιοσύνη.
«Θα στηριχθούμε στις αρχές με τις οποίες ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προσπάθησε από την Ισπανία να καθίσει στο εδώλιο τις χούντες της Αργεντινής και της Χιλής: το διεθνές δίκαιο.
» Μπορεί στην Ισπανία να πάγωσαν οι έρευνες για εγκλήματα την περίοδο του Φράνκο, όμως η δικαιοσύνη της Αργεντινής μπορεί να βάλει τέλος στην ατιμωρησία» δήλωσε ο Αργεντινός δικηγόρος Κάρλος Σλεπόι.
Προς το παρόν το αίτημα θα καταθέσει ο Ντάριο Ρίβας, εξόριστος στην Αργεντινή και γιος ενός ρεπουμπλικάνου, που εκτελέστηκε από τις δυνάμεις του Φράνκο.
Λόγω του ότι στην Αργεντινή ζουν χιλιάδες Ισπανοί-παιδιά εξόριστων από τα χρόνια του Εμφυλίου στην Ισπανία, διατυπώνεται η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει ομαδική προσφυγή, ώστε οι υποθέσεις να ανοίξουν και πάλι.
Πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται όμως και στην Ισπανία, όπου οργανώσεις πρόκειται να στραφούν κατά του δικαστή που αποφάσισε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Μπαλτάσαρ Γκαρθόν.
Υπενθυμίζεται ότι στην Αργεντινή το 2003 το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τους Νόμους περί Αμνηστίας, με αποτέλεσμα αρκετοί στρατιωτικοί της τελευταίας δικτατορίας (1976-1983) να καθίσουν τελικά στο εδώλιο για τις χιλιάδες «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι του Πειραιά – Σώα η οδηγός
- Χημικά, πετροπόλεμος και συλλήψεις: Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι μετά τη λήξη του Σενεγάλη – Μαρόκο (vids)
- Έβρισαν τον Ντίαθ οι συμπαίκτες του για το πέναλτι!
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)












































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442