Νέους κανονισμούς για αποφυγή «απόκρυψης χρέους» εμφανίζεται να προτείνει η ΕΚΤ
Αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται συμφωνίες swap για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φέρεται να προτείνει η ΕΚΤ, μετά την υπόθεση της Goldman Sachs και του ελληνικού χρέους. Το αυστηρότερο πλαίσιο θα στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης των ελλειμμάτων.
Αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται συμφωνίες swap για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φέρεται να προτείνει η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την υπόθεση της Goldman Sachs και του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο της ΕΚΤ που επικαλείται το Bloomberg, υπό τον τίτλο «Η χρήση συναλλαγών παραγώγων στη χρηματοδότηση και διαχείριση ελλειμμάτων: Η περίπτωση της Ελλάδας», η Τράπεζα προσανατολίζεται στο να πιέσει την ΕΕ να αυστηροποίησει τους σχετικούς κανονισμούς της, αποτρέποντας τη χρήση συμφωνιών swap για την καταπολέμηση μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Επίσημα, η ΕΚΤ και η Κομισιόν δεν σχολιάζουν το δημοσίευμα.
Στόχος της αυστηροποίησης του πλαισίου φέρεται να είναι η «ενίσχυση της διαφάνειας και της ορθής διαχείρισης» των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στο έγγραφο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται να ζητά από τους υπόλοιπους διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να προωθήσουν την πρόταση προς συζήτηση στην Κομισιόν.
Σήμερα, σε περίπτωση που το έλλειμμα μίας χώρας της Ευρωζώνης υπερβαίνει το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας και μπει υπό επιτήρηση, στον υπολογισμό του χρέους συμπεριλαμβάνονται πληρωμές που σχετίζονται με swap, πράγμα που μπορεί να μειώσει ελαφρά τη διαφορά. Κατά κανόνα, η πρακτική αυτή δεν επηρεάζει το δανεισμό της χώρας.
Από τα 16 μέλη της Ευρωζώνης, σημειώνει το δημοσίευμα, μόνο το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Φινλανδία δεν ξεπερνούν τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Greece Expands List of Protected ‘Untouched Beaches’
- «Ξέσπασε» ο Γκουαρντιόλα με τις τιμές των εισιτηρίων του Μουντιάλ: «Το ποδόσφαιρο είναι για τους φιλάθλους»
- Κεφαλονιά: Για απάτη είχε μηνυθεί από πρώην πελάτη του ο 66χρονος που μιλούσε με τη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ
- ΣΥΡΙΖΑ για ρεπορτάζ in: Πόσο καιρό θα κάνει τον «ψόφιο κοριό» για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης;
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (25/4): Δράση με τελικό Κυπέλλου, Stoiximan GBL και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
- Lolita Cercel: Γιατί μια εικονική ΑΙ τραγουδίστρια έχει εξοργίσει τους Ρομά
- Δάγκωσε τον σκύλο σας φίδι; – Οι πρώτες βοήθειες
- Στη φρεγάτα «Κίμων» ο Μακρόν, με Μητσοτάκη και Δένδια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442