
Manpower : Στάσιμη η αγορά εργασίας το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2010.
Εικόνα στασιμότητας αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική αγορά εργασίας κατά το Β΄Τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο 0%, μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σταθερός σε σχέση με […]
Εικόνα στασιμότητας αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική αγορά εργασίας κατά το Β΄Τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower.
Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο 0%, μειωμένος κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σταθερός σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία θα υπάρξουν, αν και περιορισμένες, στους έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας που ερευνήθηκαν, ενώ οι υψηλότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 Ελλήνων εργοδοτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower, το 14% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, το 14% ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις, ενώ το υπόλοιπο 69% ότι δεν αναμένει μεταβολές στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων. Ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Manpower o ρυθμός των προσλήψεων για το Β’ Τρίμηνο του 2010 αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, καθώς επίσης και με του προηγούμενου τριμήνου. Οι εργοδότες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα της οικονομίας σήμερα αυτή η στάση είναι τόσο αναμενόμενη όσο και κατανοητή. Οι εταιρείες πλέον δίνουν εξαιρετική σημασία και προσοχή στο πώς, πόσο και με ποιο τρόπο θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώ πινo δυναμικό. Η βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι εργοδότες προχωρούν σε προσλήψεις μόνον όταν δουν ξεκάθαρα σημάδια αύξησης της ζήτησης και όχι επειδή μπορεί απλώς να προβλέπουν αυτήν την αύξηση», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.
Αποτελέσματα ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το 10%. Ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης με 6% και στη Γεωργία με 5%. Από τους τρεις τομείς οι οποίοι αναφέρουν μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν, οι χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, της τάξεως του – 12%, αναφέροντ αι από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών. Ακολουθούν οι εργοδότες του τομέα της Μεταποίησης με -10% και του τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών με -9%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε τέσσερις από τους εννέα τομείς της οικονομίας, με τον τομέα του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τέσσερις τομείς, με τη μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως των 15 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στον τομέα του Τουρισμού (4%).
«Απέχουμε πολύ από το να επιστρέψουμε στην προ-ύφεσης εποχή, γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα εμφανές στον κλάδο του Τουρισμού. Αν και στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε ακόμη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα , γνωρίζουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους χαρακτηρίζεται από κατακόρυφη αύξηση των προσλήψεων στον τομέα του Τουρισμού, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προετοιμάζονται γ ια την καλοκαιρινή περίοδο. Πρόκειται για τάση η οποία, παρά το αρνητικό κλίμα, ίσχυσε και πέρυσι. Το Β’ τρίμηνο του 2009 οι εργοδότες του συγκεκριμένου τομέα διατήρησαν την αισιοδοξία τους και προχώρησαν σε προσλήψεις. Όμως, δεν συνέβη το ίδιο και φέτος» , σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία. «Το ποσοστό των εργοδοτών στον κλάδο του Τουρισμού που δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις μόλις και φτάνει το 4%. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, τόσο λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στην αγορά, όσο και εξαιτίας της αυξανόμενης πίεσης στα οικονομικά των νοικοκυριών», συμπλήρωσε η Δρ Κουσία.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες σε τέσσερις τομείς της οικονομίας, με τη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως των 6 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών (-12%) και του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών (+10%). Μειωμένες προο πτικές απασχόλησης παρατηρούνται σε 5 τομείς, με τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων, να καταγράφεται στον τομέα της Γεωργίας. Ακολουθεί ο τομέας των Μεταφορών & Επικοινωνιών, με μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων.
«Η συνεχιζόμενη καθοδική πορεία της απασχόλησης στον τομέα των Κατασκευών δείχνει σημάδια εξομάλυνσης. Αν και η βελτίωση, όπως καταγράφεται στην Έρευνα της Manpower, είναι μικρή, πρόκειται για θετικό σημάδι για έναν κλάδο ο οποίος έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, λόγω της πτώσης της αγοράς του Real Estate και του περιορισμού μεγάλων έργων υποδομής» συμπλήρωσε η Δρ Κουσία.
Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική περιοχή
Ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένουν μικρή αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +4%, οι εργοδότες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρουν απογοητευτικά μηνύματα με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώ νονται στο -2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το κλίμα των προσλήψεων στην Περιφέρεια Αττικής είναι δυσχερέστερο, καθώς οι εργοδότες προβλέπουν μείωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζουν μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 61.000 εργοδότες από 36 χώρες συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower, με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων* της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2010. Με τη συμμετοχή των εργοδοτών του Παναμά για πρώτη φορά αυτό το τρίμηνο, η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης διευρύνεται, καλύπτοντας πλέον 10 χώρες της Αμερικής και 36 χώρες παγκοσμίως.
Οι εργοδότες σε 27 από τις 36 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower αναφέρουν ότι κατά το Β’ Τρίμηνο του 2010 αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν. Οι προοπτικές προσλήψεων στην περιφέρεια ΕΜΕΑ ποικίλλουν, με τους εργοδότες σε 10 από τις 18 χώρες να προβλέπουν θετικές προοπτικές. Ωστόσο, οι προβλέψεις για την περιφέρεια Ασίας-Ωκεανίας και τις χώρες της Αμερικής είναι κατά κύριο λόγο θετικές, καθώς μόνο οι Ιάπωνες εργοδότες αναμένουν αρνητικές προοπτικές προσλήψεων κατά το ερχόμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε 19 από τις 35 χώρες. Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προσδοκίες για την απασχόληση καταγράφονται βελτιωμένες σε 23 από τις 33 χώρες..
Οι θετικότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, το Περού και την Αυστραλία. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των ερ γοδοτών όσον αφορά τις προσλήψεις καταγράφονται στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.
Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 8 Ιουνίου 2010, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Γ’ Τρίμηνο του 2010.
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Αποτελεί την πλέον εκτενή έρευνα που επικεντρώνεται στο μέλλον και είναι μοναδική στο είδος της σε ό,τι αφορά το μέγεθος (πλήθος συμμετεχόντων και γεωγραφική κάλυψη), τη μακροβιότητα και το αντικείμενο το οποίο εξετάζει. Η έρευνα διεξάγεται για περισσότερα από 47 χρόνια και είναι μια από τις πλέον έγκυρες και αξιόπιστες έρευνες για την απασχόληση στον κόσμο. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις σχεδόν 61,000 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θεωρείται έν ας αξιόπιστος οικονομικός δείκτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συρία: «Εξαρθρώθηκε» νέος πυρήνας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ – «Αβάσιμες κατηγορίες», λέει η οργάνωση
- ΗΠΑ – Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο – Λαβρόφ και συζήτηση κυρίως για Ουκρανία και Ιράν
- Βραζιλία: Ενοπλη επίθεση 13χρονου μέσα σε σχολείο – Νεκρά δυο μέλη του προσωπικού
- Στενά του Ορμούζ: Σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας συνέταξαν οι ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ ακύρωσε το Σχέδιο Ελευθερία για τη συνοδεία πλοίων στο Ορμούζ, αδειάζοντας τον Ρούμπιο
- Στενά του Ορμούζ: Τουλάχιστον 10 ναυτικοί πέθαναν λόγω της σύγκρουσης, λέει ο Ρούμπιο
