Επαφές με το Κατάρ για επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές φυσικού αερίου
Aραβικά κεφάλαια ετοιμάζονται να επενδύσουν στις υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται από το Κατάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) παγκοσμίως, τα οποία εξετάζουν από κοινού με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού σταθμού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
2
Aραβικά κεφάλαια ετοιμάζονται να επενδύσουν στις υποδομές φυσικού αερίου της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται από το Κατάρ, τον μεγαλύτερο παραγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG) παγκοσμίως, τα οποία εξετάζουν από κοινού με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους τη δημιουργία ενός μεγάλου τερματικού σταθμού αερίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η Ελλάδα επιθυμεί την αύξηση των εισαγωγών LNG από το Κατάρ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο, ακόμα και ως διαμετακομιστικός σταθμός.
Το θέμα είχε εξετασθεί προ διμήνου σε επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Σ.Κουβέλη με αξιωματούχους του Κατάρ στη Ντόχα. Εκεί διαπιστώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες με την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα ενεργειακά, σε μια αμφίδρομη πια σχέση, κατά την οποία η χώρα μας δεν θα είναι μόνον ο παραλήπτης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και η ίδια εν δυνάμει προμηθευτής τεχνογνωσίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαχείρισης περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αραβικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στο φυσικό αέριο αλλά αφορά και μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από πλευράς εγκαταστάσεων μεγάλου μεγέθους. Συνολικά το ύψος των κεφαλαίων τα οποία ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν στην Ελλάδα οι εν λόγω επενδυτές, εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και ότι μέσω αυτών θα δημιουργηθούν περί τις 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται η κατασκευή ενός μεγάλου τερματικού σταθμού στην Ελλάδα, που θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου της χώρας. Ως πιθανός χώρος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο έργο εμφανιζόταν μέχρι πρότινος η εγκατάσταση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα.
Το θέμα της κατασκευής ενός τέτοιου σταθμού στην Καβάλα τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι την περίοδο 2005-2006 και ως στόχο είχε να καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες της Β. Ελλάδας αλλά και γειτονικών χωρών.
Η συζήτηση, όμως, άνοιξε για τα καλά μετά την κρίση του Ιανουαρίου 2009 (μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας) που άφησε χωρίς αέριο σχεδόν όλη την Ευρώπη και κατέστησε επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης και άλλων εναλλακτικών πηγών προμήθειας, πέραν της Μόσχας. Το σχέδιο της Καβάλας επανήλθε τότε. Το σενάριο ήταν το εν λόγω έργο να κατασκευαστεί κάπου στο Αιγαίο, όπου και θα ελλιμενίζονταν τα πλοία με το υγροποιημένο αέριο από τον Περσικό Κόλπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και το Σύνταγμα: Μια λεπτή ισορροπία
- «Ο Καρέτσας στο στόχαστρο της Τσέλσι και άλλων ομάδων της Premier League»
- Νέα Αριστερά για επίσκεψη Μακρόν: Ο Μητσοτάκης πορεύεται για ακόμη μια φορά δουλοπρεπώς
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Οι εκλογές, η επαρχία, το σινεμά – «Προεκλογικές Εκστρατείες: Δημοκρατία ή Χειραγώγηση» στην Ταινιοθήκη
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μηχανής για υπερβολική ταχύτητα – Έτρεχε με 149 χλμ. σε περιοχή με όριο τα 50
- Sold out ανακοίνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός για τα δύο πρώτα ματς με τη Μονακό (pic)
- Ντέιβιντ Χάσελχοφ: Έκανε βόλτες στο Λος Άντζελες στηριζόμενος σε περιπατητήρα παρέα με τη σύζυγό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442