Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκενώσεις χωριών στον Έβρο μετά την υπερχείλιση του ποταμού

Εκκενώσεις χωριών στον Έβρο μετά την υπερχείλιση του ποταμού

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει την Τρίτη η κατάσταση στον Έβρο μετά την υπερχείλιση του ποταμού. Υπό εκκένωση βρίσκονται χωριά, ενώ περισσότερα από 120.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας στην Τουρκία και τη Βουλγαρία. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα.

2

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει την Τρίτη η κατάσταση στον Έβρο μετά την υπερχείλιση του ποταμού. Υπό εκκένωση βρίσκονται χωριά, ενώ περισσότερα από 120.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει. Τη νύκτα της Τετάρτης υπάρχει πιθανότητα εισροής μεγάλης ποσότητας υδάτων στον Αρδα από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

Ήδη έχουν εκκενωθεί το χωριό Λάβαρα, καθώς και ο οικισμός Πόρου, λίγο έξω από τις Φέρες, μετά τη θραύση αναχώματος στην περιοχή του Πετάλου και έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων και αυτοκινήτων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, έχει πλημμυρίσει το Πραγγί και όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα σε Διδυμότειχο, Ισαάκιο, Ψαθάδες, Αμόριο, Κορνοφωλιά και Λάβαρα.

Υπολογίζεται ότι έχουν εκκενωθεί 100 οικίες, ενώ υπό την απειλή των νερών βρίσκεται και το Πύθειο, καθώς και οι παραποτάμιοι οικισμοί της Βύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου. Το απόγευμα της Τρίτης ανάχωμα στον κάμπο της Ορεστιάδας υπερχείλισε σε δύο σημεία, ενώ τα νερά έφτασαν ακόμη και τα 6,9 μέτρα.

Για την εκτονωση της κατάστασης έχει αποφασιστεί η τεχνητή θραύση του αναχώματος στην τοποθεσία Πέτρα. Το ρήγμα που αναμένεται να εμφανιστεί στο ανάχωμα της Ορεστιάδας από την υπερχείλιση εκτιμάται ότι θα εκτονώσει την κατάσταση για μικρό χρονικό διάστημα.

H επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το νομό και τα αναχώματα της περιοχής θα έλθει το επόμενο 24ωρο με τις αναμενόμενες ποσότητες υδάτων από τον ποταμό Αρδα.

«Η επιφυλακή είναι στο κόκκινο, καθώς από αύριο το βράδυ, ίσως και την Πέμπτη, αναμένουμε την έλευση πολύ μεγάλων όγκων νερού από τον Αρδα ποταμό, εξ αιτίας των χιονιών που λιώνουν στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.

Λόγω των πλημμυρών συνεχίζεται η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Δικαίων.

Στο νόμο θα βρεθεί την Τετάρτη κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ανακοινώσεις για αποζημιώσεις

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι μόλις το φαινόμενο ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κι όσες καλλιέργειες εντάσσονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ όσες δεν εντάσσονται, μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ.

Για τις ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλες από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και τις δημόσιες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε δεύτερο χρόνο, με την οποία θα χαρακτηρίζονται κάποιες περιοχές ή και ολόκληρος ο Έβρος ως πληγείσα περιοχή από τις πλημμύρες.

Καταστροφές στην Τουρκία

Καταστροφές και πλημμύρες προκαλούνται στο νομό Αδριανούπολης στην Τουρκία μετά το άνοιγμα του φράγματος στον Έβρο από τις βουλγαρικές αρχές. Έχει κλείσει η ελληνοτουρκική μεθόριος στις Καστανιές και η τουρκοβουλγαρική μεθόριος στο Καπίκουλε.

Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν οι πλημμύρες στην Αδριανούπολη και ακολούθησε η εκκένωση του χωριού Καραγάτς, καθώς πολλά σπίτια σκεπάστηκαν με νερά.

Επίσης, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι από το πρωί γίνονται έρευνες για να βρεθούν τα επτά άτομα που επιχείρησαν να περάσουν λαθραία τον Έβρο από την Τουρκία προς την Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος, το οποίο όμως ανατράπηκε.

Προβλήματα στη Βουλγαρία

Προβλήματα και καταστροφές εξακολουθούν να προκαλούν στη Βουλγαρία οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ωρων.

Περίπου 30 πόλεις και χωριά στις περιοχές Σμόλιαν, Μάνταν και Ντέβιν, στη νότια Βουλγαρία, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και του λιωσίματος του χιονιού στις ορεινές περιοχές της χώρας. Εξάλλου, έχει κοπεί η οδική επικοινωνία με έξι χωριά στις περιοχές Ρίμπνι Ντολ, Ντβε Τόπολι, Μποέβο, Μοτσούρντα, Μπέλιτσα και Μούγλα.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται, τη νύχτα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης να ξεκινήσει νέο κύμα κακοκαιρίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024