Στα ύψη διατηρούνται οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ και επί προεδρίας Ομπάμα
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ βάσει του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση 33 δισ. δολαρίων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ το τρέχον οικονομικό έτος και συνολικά 160 δισ. δολάρια για το 2011.
2
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι πολεμικές δαπάνες των ΗΠΑ βάσει του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας πρόσθετη χρηματοδότηση 33 δισ. δολαρίων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ το τρέχον οικονομικό έτος και συνολικά 160 δισ. δολάρια για το 2011.
Οι πολεμικές δαπάνες για το μέτωπο του Ιράκ και του Αφγανιστάν παρουσιάζουν πολύ μικρή μείωση συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μπους, και έχουν σοβαρό πολιτικό ρίσκο για τον Δημοκρατικό πρόεδρο που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2009, σημειώνει το Reuters.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε εκστρατεία για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, και το Δημοκρατικό Κόμμα -το οποίο διατηρεί πλειοψηφία σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου- έχει στους κόλπους του μεγάλη αντι-πολεμική πτέρυγα που είναι επιφυλακτική απέναντι σε νέες δαπάνες στο πεδίο της μάχης.
Τα αμερικανικά στρατεύματα σχεδιάζεται να αποχωρήσουν από το Ιράκ έως τα τέλη του 2011, ωστόσο ο Ομπάμα ενισχύει την παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατά 33.000 στρατιώτες αυτό το χρόνο κόντρα στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Ευελπιστεί, όμως, ότι θα μπορέσει να αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση στρατιωτών από το Αφγανιστάν στα μέσα του 2011.
Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει για το τρέχον οικονομικό έτος άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της στρατηγικής στο Αφγανιστάν.
Ο τρέχον προϋπολογισμός (2009-10) προέβλεπε ήδη τη χορήγηση περίπου 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που από το 2001 έχουν ήδη στοιχίσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Συνεπώς τα κονδύλια για τα πολεμικά μέτωπα στο εξωτερικό φθάνουν για το οικονομικό έτος του 2010 τα 160 δισ. δολάρια.
Την έγκριση του ίδιου ποσού, 160. δισ. δολάρια, ζητά ο Μπαράκ Ομπάμα και για το οικονομικό έτος 2011, το οποίο αρχίζει τον Οκτώβριο.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει να χορηγηθούν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πέρυσι για τον σκοπό αυτό είχαν δοθεί 700 εκατομμύρια δολάρια.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των πολεμικών δαπανών των ΗΠΑ κατανέμεται στο Αφγανιστάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κιβωτός του κόσμου: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη για τον πατέρα Αντώνιο για τις καταγγελίες ασέλγειας σε βάρος του
- UEFA Champions League: Το MEGA στην κορυφή της τηλεθέασης με τον αγώνα Μπάγερν Μονάχου – Παρί Σεν Ζερμέν
- Κρήτη: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 20χρονου Νικήτα – «Ήρθατε τώρα που τον σκότωσαν», φώναζαν σε αστυνομικούς
- Αναβαθμίζονται οι εσωτερικές διαδρομές σε μεγάλο άλσος της Αττικής
- Το παρασκήνιο της κόντρας του Αταμάν με τον Μαρτίνεθ (vid)
- Ο έρωτας της Τζέιν Φόντα και του Τεντ Τέρνερ – «Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τσακωμούς»
- Τρόφιμα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- Κρουαζιερόπλοιο MV Hondius: Εν πλω προς τα Κανάρια – «Όλοι θα μείνουν μέσα μέχρι την άφιξη των αεροσκαφών»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442