Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εισαγωγή στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία

Εισαγωγή στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία

Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βιβλίο για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας. Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βιβλίο για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας. Μέσα από πολλά παραδείγματα εφαρμογής, παρουσιάζει αναλυτικά πώς διαμορφώνεται ο ρόλος του θεραπευτή και του […]

Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βιβλίο για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας.
Ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βιβλίο για τη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της κλινικής ψυχολογίας.

Μέσα από πολλά παραδείγματα εφαρμογής, παρουσιάζει αναλυτικά πώς διαμορφώνεται ο ρόλος του θεραπευτή και του θεραπευόμενου στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης, πώς αξιολογείται το πρόβλημα του δεύτερου και σχεδιάζεται η αντιμετώπισή του, ποια είναι τα ψυχομετρικά εργαλεία και οι μέθοδοι και τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Περιγράφεται όλη η πορεία μιας γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας καθώς και οι εφαρμογές της σε συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για τους κλινικούς ψυχολόγους αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν πώς εφαρμόζεται και αποδίδει στην πράξη η συγκεκριμένη θεραπεία.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ολοκληρωμένη εισαγωγή στη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ), μια από τις πλέον διαδεδομένες και δημοφιλείς ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Ως πλήρης οδηγός, παρουσιάζει τις βασικές θεωρίες, τεχνικές και εφαρμογές της συγκεκριμένης θεραπείας, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων:
• τη σωκρατική μέθοδο
• τη διαμόρφωση περίπτωσης
• τη θεραπευτική σχέση
• θεραπευτικές τεχνικές – γνωσιακές, σωματικές και συμπεριφορικά πειράματα.

Οι συγγραφείς, με πλούσια και μακρά πείρα στο χώρο της γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας, δείχνουν μέσα από πλήθος παραδειγμάτων πώς οι τεχνικές αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές (πανικός και αγοραφοβία, κοινωνικό άγχος, άγχος υγείας κ.λπ.).

Εξετάζονται όμως και λιγότερο κοινές διαταραχές (όπως διαταραχές διατροφής, ψύχωση, δυσκολίες στις σχέσεις, κατάχρηση ουσιών κ.ά.), όπως επίσης διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής οι οποίοι αφορούν τη θεραπεία με ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες.

Η Εισαγωγή στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία αποτελεί πολύτιμο οδηγό για όσους ειδικούς της ψυχικής υγείας και σπουδαστές επιθυμούν να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα για τη θεωρία και την πράξη της εν λόγω προσέγγισης.

«Κατ’ αρχάς η συγγραφική τριάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες διεθνούς καταξίωσης με επιτυχημένη θητεία και εμπειρία στο χώρο αυτόν, εγγυάται την επίτευξη των στόχων του βιβλίου αυτού που είναι να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για τους νεοεισερχόμενους στη ΓΣΘ, να συμβάλει στην εμπέδωση της ήδη αποκτημένης γνώσης και να βοηθήσει στην καθημερινή πρακτική. […]
H επιμέλεια της μετάφρασης στα Ελληνικά από δύο άξιους επιστήμονες και από καιρό ταγμένους στην πρώτη γραμμή της ΓΣΨ και της ψυχοθεραπείας γενικότερα είναι εχέγγυο για τη μεταφορά του κειμένου στην ελληνική γλώσσα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να προλογίσω το βιβλίο αυτό, αλλά και ευκαιρία να δημοσιοποιήσω τον ενθουσιασμό μου και την πεποίθησή μου ότι η έκδοσή του θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βοήθημα για τους παρόντες και τους μέλλοντες θεραπευτές»
.
Από τον «Πρόλογο» του Γιάννη Γ. Παπακώστα, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών

Παρουσίαση των συγγραφέων

Ο David Westbrook είναι Σύμβουλος – Κλινικός Ψυχολόγος και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Γνωστικής Θεραπείας της Οξφόρδης (OCTC), ενώ πρόσφατα ανέλαβε και τη διεύθυνσή του. Διαθέτοντας ήδη πείρα στον τομέα της ψυχιατρικής νοσηλευτικής προτού ολοκληρώσει την κλινική ψυχιατρική του εκπαίδευση, παράλληλα ανέλαβε πρωταρχικό ρόλο στην ολοκλήρωση του προγράμματος «Εισαγωγή στη Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία» («Introduction to CBT»).
Το συγγραφικό του έργο είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ο ίδιος έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις «Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής» (ΙΨΔ), καθώς και για υπηρεσίες και προγράμματα που περιλαμβάνουν ειδικές έρευνες αξιολόγησης.
Είναι συγγραφέας κάποιων από των δημοφιλέστερων συμβουλευτικών εγχειριδίων για ασθενείς κι ένας από τους συντελεστές του συλλογικού έργου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Ένας οδηγός για τους κλινικούς» («Oxford Guide to Behavioural Experiments in Cognitive Therapy»).
Από κοινού με τις Helen Kennerley και Joan Kirk έχει γράψει το νέο βιβλίο για αρχάριους με τίτλο «Εισαγωγή στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.», το οποίο στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Η Joan Kirk πρωτοστάτησε στην ίδρυση και διετέλεσε διευθύντρια του Oxford Cognitive Therapy Center (OCTC). Σήμερα συνεργάζεται ως κλινική ψυχολόγος με το OCTC και παράλληλα εργάζεται ιδιωτικά.

Η Helen Kennerley είναι Κλινική Ψυχολόγος, ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος στο Κέντρου Γνωστικής Θεραπείας της Οξφόρδης. Η Kennerley είναι πεπειραμένη Κλινική Ψυχολόγος με ειδίκευση στα τραύματα της παιδικής ηλικίας (childhood trauma), τις ψυχικές διαταραχές πολλαπλής προσωπικότητας (dissociative disorders) και τα περιστατικά αυτοτραυματικής συμπεριφοράς (self-injurious behaviors).
Είναι εξουσιοδοτημένο μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Συμπεριφοριστικών και Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (BABCP). Η προσφορά της στον κλάδο της Γνωστικής Θεραπείας είναι πολύτιμη – ιδίως μέσω των εργαστηρίων και των σεμιναρίων που συχνά διοργανώνει, αλλά και λόγω του δημοφιλούς τρόπου διδασκαλίας της και της ιδιαίτερης σημασίας του γραπτού της έργου.
Το 2002 η Helen Kennerley εξελέγη από τα μέλη της BABCP ως μια από τις πιο επιδραστικές γυναικείες παρουσίες στο χώρο της Γνωστικής Θεραπείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένα από τα γνωστότερα βιβλία της είναι το «Overcoming Childhood Trauma». Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί το εξίσου σημαντικό έργο της «Ξεπερνώντας το Άγχος» (1999).

Αλεξάνδρα Λεοντιάδου
Ελληνικά Γράμματα
David Westbrook
Συγγραφέας:Helen Kennerley
Συγγραφέας:Joan Kirk

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024