Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τα μοναστήρια της Καρδίτσας

Ιερά Μονή Πέτρας (Δ. Ιτάμου)(Φωτ. Δ. Τσαντήλας) ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Η ιερά μονή βρίσκεται στο Μεσοβούνι. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Το μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό Καστανιά, την πατρίδα του Πατριάρχη Καλλίνικου. Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Η μονή Γεννήσεως Θεοτόκου, γνωστή και ως ιερά Μονή Κατουσίου, βρίσκεται στο Ανθηρό. Από […]

hspace=2
Ιερά Μονή Πέτρας (Δ. Ιτάμου)(Φωτ. Δ. Τσαντήλας)

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ
Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου
Η ιερά μονή βρίσκεται στο Μεσοβούνι.
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Το μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό Καστανιά, την πατρίδα του Πατριάρχη Καλλίνικου.
Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου
Η μονή Γεννήσεως Θεοτόκου, γνωστή και ως ιερά Μονή Κατουσίου, βρίσκεται στο Ανθηρό. Από τη μονή σώζονται σήμερα μόνο το καθολικό, δύο ερειπωμένες πτέρυγες κελιών και ένα τμήμα του περιβόλου με το θυρωρείο. Το καθολικό είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Ο κάτω ναός της Γεννήσεως Θεοτόκου είναι τρίκογχος με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1663. Το άλλο τμήμα αποτελείται από δύο εκκλησάκια που χρονολογόυνται από το 1784 και το 1797 αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΥ
Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης
Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στα Βραγκιανά κτίστηκε το 17ο αιώνα.
Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης
Η μονή κτίστηκε το 17ο αιώνα στο βουνό Μιρμιτζάλα (1.543μ.) στα Βραγκιανά. Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε αυτήν. Πληροφορίες: Δήμος Αχελώου, τηλ. 24450 31484
Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής
Το μοναστήρι βρίσκεται στο Καταφύλλι.
Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Η μονή βρίσκεται στο Καταφύλλι. Εχει χρυσοβαμμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εξαιρετική ακουστική λόγω των εντοιχισμένων χάλκινων δοχείων στους θόλους του.

ΔΗΜΟΣ ΙΤΑΜΟΥ
Ιερά Μονή Πέτρας
Το μοναστήρι της Πέτρας, κτισμένο λίγο πριν από το 1553, βρίσκεται 4 χλμ. βορειοδυτικά του γραφικότατου χωριού Καταφύγι στο δρόμο για τον Αγιο Αθανάσιο Λαμπερού. Πήρε το όνομά του από το βράχο που δημιουργεί μια μεγάλη σπηλιά στο βορειοανατολικό στήθωμά της. Το καθολικό του μοναστηριού είναι τετρακιόνιος αθωνίτικου τύπου και έχει τοιχογραφίες του 1625. Το μοναστήρι ερημώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και επαναλειτούργησε την περίοδο 1920-1930. Είναι από τα πολύ αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της περιοχής και αναστηλώνεται από την 7η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας
Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας βρίσκεται νότια της Λίμνης Πλαστήρας κοντά στο χωριό Καροπλέσι στη Σαίκα. Η τρίκογχη μονή κτίστηκε το 1540 και ζωγραφίστηκε το 1641. Σήμερα δεν λειτουργεί, σώζεται όμως το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης βρίσκεται στο Καταφύλλι. Εχει χρυσοβαμμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εξαιρετική ακουστική λόγω των εντοιχισμένων χάλκινων δοχείων στους θόλους του.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
Ιερά Μονή της Παναγίας
Το Μοναστήρι της Παναγίας στην Πορτή περιέχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από πριν και μέχρι τον 16ο αιώνα.
Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας
Στα800μ υψόμετρομε θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και της Καραβούλας, σώζεται το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι. Xτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο, ιερέα από την Αγιά Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια με τις γενναιόδωρες προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριούανοικοδομήθηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν δύο μοναχές. Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν απότη μονήσπουδαίοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γ. Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. (Πληροφορίες,www.drakotrypa.gr)

ΔΗΜΟΣ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗΣ
Ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής
Το μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής βρίσκεται κοντά στο χωριό Καρίτσα, κτισμένο πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Το κτίσιμό του ολοκληρώθηκε το 1529. Το μοναστήρι μοιάζει με φρούριο, και περιέχει κρυφό σχολείο ηγουμενείο, τράπεζα, αποθήκες, κελιά και δύο ναούς. Ο ένας, αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1654. Ο άλλος, αφιερωμένος στην Παναγία την Φανερωμένη έχει τοιχογραφίες από το 1666. Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καρίτσας από τους Τούρκους το 1830. Το 1939 το μοναστήρι χαρακτηρίστηκε Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Η μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.
Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας
Η μονή βρίσκεται ΒΑ του χωριού Φυλακτή. Σήμερα σώζεται μόνο το τρίκογχο καθολικό του μοναστηριού που έχει κυλινδρικές καμάρες στο εσωτερικό μέρος, νάρθηκα στη δυτική πλευρά και εξωτερική στοά. Οι μόνες τοιχογραφίες που σώζονται χρονολογούνται από το 17οαιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται από το 1852.

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Ιερά Μονή Κορώνας
H μονή είναι κτισμένη σε μία καταπράσινη πλαγιά μεταξύ των Κοινοτήτων Μεσενικόλα και Μοσχάτου, σε υψόμετρο 1.150μ., από όπου η θέα του Θεσσαλικού κάμπου είναι πανοραμική. Το μοναστήρι αποτελείται από το καθολικό, που είναι ένας ναός τετρακιόνιος αθωνίτικου τύπου, και δύο πτέρυγες κελιών. Οι κρητικής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1587. Σήμερα, η μονή λειτουργεί μόνο με ένα μικρό αριθμό μοναχών και γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου.
Μονή της Ζωοδόχου Πηγής
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Μεσενικόλα που χρονολογείται από το 1647 περιέχει τοιχογραφίες του Ιερομόναχου Σαμουήλ.
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Κερασιά)
Η μονή που βρίσκεται ανατολικά του χωριού Κερασία είναι ένα μονόχωρο ναΐδριο με τοιχογραφίες του 1637.

ΔΗΜΟΣ ΡΕΝΤΙΝΑΣ
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Η Μονή της Κοίμησης Θεοτόκου κτίστηκε το 1579 και βρίσκεται κοντά στο χωριό Ρεντίνα. Το καθολικό της είναι αγιορείτικου τύπου με τρούλο, νάρθηκα και δύο παρεκκλήσια. Το τέμπλο του καθολικού του είναι ξυλόγλυπτο και επίχρυσο ενώ οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι του 17ου αιώνα. Ο ναός και τα παρεκκλήσια έχουν παλαιά τέμπλα. Στο μοναστήρι υπάρχει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΑΜΑΝΩΝ
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Ιερά Μονή Σπηλιάς
Βρίσκεται στην περιφέρεια του κτηνοτροφικού χωριού Κουμπουριανά, είναι κτισμένη σε εξοχή ενός βράχου στα 800μ. υψόμετρο και μοιάζει κρεμασμένη σε αυτ όν. Ο μικρός ναός του μοναστηρίου κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Το καθολικό κτίστηκε το 1736 και τοιχογραφήθηκε λίγο αργότερα. Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.
Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου
Γνωστή ως Μοναστήρι του Κώστη, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, έκτισε το μοναστήρι στα Κουμπουριανά όταν βρήκε την εικόνα της Γεννήσεως της Θεοτόκου πάνω σε ένα δένδρο με ένα καντήλι να καίει δίπλα. Σώζονται μόνο το καθολικό (τρίκογχος με τρούλλο), ερείπια κελιών και τμήμα του περιβόλου της. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από το 1795 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο από το 1760.
Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου
Το καθολικό της Μονής που βρίσκεται στο χωριό Βλάσι. είναι τρίκογχος ναός με καμαροσκεπή στέγαση. Σώζονται τοιχογραφίες με επιγραφή που αναφέρει το 1644 ως χρονολογία ανέγερσης του ναού. Οι εικόνες από το ξυλόγλυπτο τέμπλο και άλλα κειμήλια βρίσκονται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο του Χωριού.
Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου
Βρίσκεται στη θέση Αργυραίικα στο Πετρίλο και αποτελείται από το καθολικό (μονόχωρος ναός) και δύο πτέρυγες κελιών. Το καθολικό διακοσμήθηκε το 1851
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βρίσκεται στη θέση Χάρις ή Κρανιά στο Πετρίλο και έχει σταυρεπίστεγο ναό με τρούλλο.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024