Εφ όλης της ύλης οι συνομιλίες Δρούτσα-Κλίντον στις ΗΠΑ
Συζήτηση εφ όλης της ύλης (ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ΠΓΔΜ και κατάργηση της βίζας), αναμένεται να έχει με την Χίλαρι Κλίντον, στις 2 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας -συνάντηση που σκοπό έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στις ΗΠΑ.
Συζήτηση εφ όλης της ύλης (ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ΠΓΔΜ και κατάργηση της βίζας), αναμένεται να έχει με την Χίλαρι Κλίντον, στις 2 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, ο Δημ. Δρούτσας αναμένεται να προετοιμάσει και το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, για την οποία, όμως, δεν έχουν ακόμη οριστεί ημερομηνίες από αμερικανικής πλευράς.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ελληνική πλευρά θα εστιάσει στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο στην κατεύθυνση αναθέρμανσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και της διαδικασίας επίλυσης του Σκοπιανού, καθώς και στο Κυπριακό.
Ειδικά για το θέμα της βίζας,ανοιχτό παραμένει το αν κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα θα υπογραφεί και η συμφωνία για την κατάργησή της. Προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνοαμερικανική κοινότητα για να πεισθεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η υπογραφή της οποίας εκκρεμεί για να παραπεμφθεί η σχετική έκθεση στο Κογκρέσο.
Αμερικανικές πηγές σημειώνουν πως αν η Αθήνα επιθυμεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, θα πρέπει να εστιάσει σε τομείς που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ -και στους οποίους η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει- όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή ελληνικής δύναμης στη Βοσνία ή στο Κόσοβο, ή πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή.
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων
Αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026, καθώς σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password).