Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Απεβίωσε ο πρώην υπουργός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Είχε διατελέσει υπουργός της Ένωσης Κέντρου το 1964 και της Νέας Δημοκρατίας στο διάστημα 1990-93, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. H κηδεία του Μ.Παπακωνσταντίνου θα τελεστεί την Τετάρτη στις 14:00 από το Α Νεκροταφείο.

2

Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο πολιτικός Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1919 και είχε κάνει νομικές σπουδές στην Ελλάδα και διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών επί πρωθυπουργίας Κ.Μητσοτάκη στο διάστημα 1990-93.

Το 1961, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της Ενωσης Κέντρου και εκλεγόταν μέχρι την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Το 1964, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου ως υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Το 1974, μετά τη μεταπολίτευση, εντάχθηκε στην Ενωση Κέντρου/Νέες Δυνάμεις, αλλά δεν εξελέγη βουλευτής.

Το διάστημα 1976-1977 διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΗΚ. Το 1978, προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία και από το 1981 εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Οκτώβριο του 1995, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Ιπεκτσί».

Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Υπήρξε τακτικός αρθογράφος σε εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ελληνικών και ξένων περιοδικών, έχει συγγράψει νομικά ιστορικά και πολιτικά βιβλία στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Μεταξύ των ιστορικο-πολιτικών του έργων περιλαμβάνεται και το βιβλίο Η Μακεδονία μετά τον Μακεδονικό Αγώνα που το παρουσίασε τον Μάρτιο του 1992.

Τα βιβλία που αφορούν τη γενέτειρά του Κοζάνη: Σύντομη Ιστορία της Κοζάνης, και Μία βορειοελληνική πόλη στην Τουρκοκρατία. Ιστορία της Κοζάνης (1400-1912).

Ακόμη έγραψε: Η αγροτική πολιτική, Πολιτική συγκρότηση και προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Η ταραγμένη εξαετία 1961-1967, Το ημερολόγιο ενός πολιτικού. Η εμπλοκή των Σκοπίων, Βαλκάνια: η άγνωστη γειτονιά μας.

H κηδεία του Μ.Παπακωνσταντίνου θα τελεστεί την Τετάρτη στις 14:00 από το Α Νεκροταφείο.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου δήλωσε: «Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου υπηρέτησε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου, με ήθος, εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Πρωταγωνίστησε σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, που καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις και τη δημόσια ζωή. Προσέφερε πλούσιο έργο απ’ όποια θέση κι αν υπηρέτησε την Πατρίδα. Η ευγένειά του χαρακτήριζε πάντα την προσωπική και πολιτική του στάση. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τα συλληπητήρια εκ μέρους του κόμματος στην οικογένεια του Μ.Παπακωνσταντίνου και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, έφυγε από κοντά μας. Θα μένει, όμως, για πάντα ζωντανή στη μνήμη όλων των Ελλήνων η προσφορά του στο δημόσιο βίο και την πατρίδα μας. […] Τιμούμε την προσφορά και το έργο του».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024