Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικό ταμείο αρωγής για την Αϊτή με επικεφαλής τους Μπους και Κλίντον

Αμερικανικό ταμείο αρωγής για την Αϊτή με επικεφαλής τους Μπους και Κλίντον

Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον θα ηγηθούν μιας παναμερικανικής προσπάθειας για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς τη σεισμόπληκτη Αϊτή, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα. Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 200.000.

2

Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο προκάτοχός του Μπιλ Κλίντον θα ηγηθούν μιας παναμερικανικής προσπάθειας για τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς τη σεισμόπληκτη Αϊτή, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Αρχές τηςρημαγμένης χώρας εκτίμησαν στο μεταξύ ότι οι νεκροί της τραγωδίας ίσως φτάσουν τις 200.000.

Επίσης το Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέρριψε τις επικρίσεις ότι η διεθνής βοήθεια προς την Αϊτή καθυστερεί στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς και διαβεβαίωσε πως τα τρόφιμα και το νερό έχουν αρχίσει να διανέμονται στον αϊτινό λαό.

Ανέφερεεπίσης πως ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καθορίσει ζώνες για την προσγείωση των ελικοπτέρων που μεταφέρουν βοήθεια, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε γιατί οι Αϊτινοί κατέκλυζαν τις περιοχές αυτές σε κάθε προσγείωση.

Βίαια επεισόδια κατέγραψε φωτογράφος του Reuters, όταν περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό δρόμο του Πορτ-ο-Πρενς προσπαθώντας να βρουν τρόφιμα στα ερείπια.

Ταμείο αρωγής

«Οι πρόεδροι Μπους και Κλίντον θα βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό να κάνει αυτό που πρέπει, γιατί η προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών είναι έργο όλων μας» επισήμανε ο Μπ.Ομπάμα, μιλώντας στο Λευκό Οίκο.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Αμερική παραμένει ενωμένη» τόνισε.

Οι δύο πρώην πρόεδροι έχουν ήδη δημιουργήσει το Ταμείο «Κλίντον-Μπους» για την Αϊτή, ανέφερε ο Μπ.Ομπάμα, ο οποίος είχε νωρίτερα υποσχεθεί τα πρώτα 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Το νέο Ταμείο θα συγκεντρώνει δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Μπ.Ομπάμα προειδοποίησε πως η διανομή βοήθειας στην Αϊτή αποτελεί μια «τεράστια πρόκληση» για τους διασώστες και εκτίμησε πως η παροχή βοήθειας προς τη μικρή αυτή χώρα της Καραϊβικής θα διαρκέσει μήνες, ή ακόμα και χρόνια.

Τέλος, υπογράμμισε πως ο σεισμός στην Αϊτή δημιούργησε την ανάγκη για «μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας» στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κοινό έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις. Ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ θα είναι παρουσιαστής τηλεμαραθωνίου στο MTV την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ηθοποιοί Αντζελίνα Τζολί και Μπρατ Πιτ έχουν ήδη προσφέρει 1 εκατ. δολάρια από το ίδρυμά τους στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Οι αρχές της Αϊτής εκτιμούν πως περίπου 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό της Τρίτης και ζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή κινητοποίηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για να σωθούν όσοι άνθρωποι είναι ακόμα παγιδευμένοι στα ερείπια.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν εδώ και περίπου τέσσερις ημέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Αστεγοι βρίσκονται σε σαράντα περιοχές της αϊτινής πρωτεύουσας, ενώ μόνο στην κεντρική πλατεία του Πορτ-ο-Πρενς έχουν βρει καταφύγιο 50.000 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, σεισμός 4,5 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο στην Αϊτή και θεωρείται μετασεισμός της καταστροφικής σεισμικής δόνησης της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.Από την Τρίτη έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 30 μετασεισμοί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Διαμαρτυρία (;)της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ

Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου δεν κατάφερε να προσγειωθεί ένα γαλλικό αεροσκάφος-νοσοκομείο, δήλωσε ο Αλέν Ζουαντέ, υπουργός Συνεργασίας.

«Μέσω της αμερικανικής πρεσβείας κατέθεσα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τους Αμερικανούς», τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωερικών, Μπερνάρ Βαλερό, διέψευσε τον Αλ.Ζουαντέ.

«Δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς.Η γαλλο-αμερικανική συνεργασία στο θέμα της επείγουσας βοήθειας προς την Αϊτή γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με δεδομένο τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από τον σεισμό και με το εύρος των ζημιών» τόνισε και προσέθεσε:

«Οι επαφές για τεχνικά θέματα που έχει το κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών μας επέτρεψε να επιλύσουμε ορισμένες δυσκολίες σχετικά με την άμεση και μαζική μεταφορά διεθνούς βοήθειας στην Αϊτή και με τις περιορισμένες δυνατότητες του αεροδρομίου της πρωτεύουσας».

Στο γαλλικό αεροσκάφος δεν δόθηκε άδεια να προσγειωθεί την Παρασκευή στο αεροδρόμιο την διαχείριση του οποίου ανέθεσαν στις ΗΠΑ οι αϊτινές αρχές.

Με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα η Γαλλία προσπαθεί να στείλει στην Αϊτή 240 διασώστες και 30 τόνους βοήθειας, αλλά και να επαναπατριστούν 239 πολίτες της, από τους οποίους οι 15 είναι τραυματίες, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Αμυνας.

* Η κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζει κατάλογο με τους πολίτες της που θα αναχωρήσουν από την Αϊτή και είναι πιθανό να φτάσουν στην Ιταλία μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αυτοί που προηγούνται είναι οι τραυματίες, οι γυναίκες και τα παιδιά.Από τους 200 Ιταλούς που βρίσκονταν στην Αϊτή, οι 180 έχουν εντοπιστεί και 20 αγνοούνται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης της κρίσης στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Φαμπρίτζιο Ρομάνο.

** Έξι Καναδοί έχασαν τη ζωή τους και 1.362 αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ανακοίνωσε από την Οτάβα ο υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονταν στη ζώνη η οποία επλήγη από τον σεισμό και από τότε οι οικογένειές τους δεν έχουν νέα τους, ενώ οι καναδικές προξενικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να τους εντοπίσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024