Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις της Ένωσης με ΠΓΔΜ, Τουρκία
Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΠΓΔΜ, με την συμφωνία να αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά την Τρίτη. Την ίδια ημέρα θα συνεχιστούν ανάλογες διαβουλεύσεις και για το θέμα της Τουρκίας.
28
Σε καταρχήν πολιτική συμφωνία τείνει να καταλήξει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ, με την συμφωνία να αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά την Τρίτη.
Την ίδια ημέρα θα συνεχιστούν ανάλογες διαβουλέυσεις και για το θέμα της Τουρκίας όπου η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη, με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ άλλες χώρες εμμένουν στη θέση ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί ανάλογο μήνυμα.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η σουηδική προεδρία υπέβαλε τη Δευτέρα κείμενο τελικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου στο οποίο αναφερόταν ότι η ΕΕ θα εξετάσει τον Μάρτιο αν πληρούνται οι συνθήκες για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο δεν ικανοποιούσε την ελληνική διπλωματία.
Επί του θέματος αυτού η ΕΕ εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό διχασμένη με σειρά χωρών να υποστηρίζουν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης στα Βαλκάνια και ορισμένες άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις επετεύχθη μια καταρχήν πολιτική συμφωνία η οποία σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις ικανοποιεί την ελληνική πλευρά αφού δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο.
Επίσης η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι διατυπώσεις και συνεπώς δεν τίθεται θέμα δέσμευσης της ΕΕ για έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η καταρχήν πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά την Τρίτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442