27

Περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες εκτιμάται ότι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη χορήγηση του οποίου ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πόροι για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη 300 μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση του ΕΤΑΚ στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, αναρτήθηκε αργά την Τρίτη στο Διαδίκτυο και τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει να επωφεληθούν περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες.

Το συνολικό κόστος της παρέμβασης θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστήριξε ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα, ενώ επισήμανε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού εισοδήματος από 14.000 ευρώ – 21.500 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης. Ειδικότερα:

– Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού εισοδήματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

– Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

– Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1.000 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 17.000 ευρώ.

– Με τέσσερα παιδιά, το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1.100 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

– Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

– Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.300 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλοι 2.547.500 πολίτες θα επωφεληθούν από ενισχύσεις, με την προϋπόθεση να ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται 2.500.000 πολίτες περίπου, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%).

«Στόχος, είναι η ενίσχυση των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα με ανήλικα ή προστατευόμενα μέλη και οικογενειών που στηρίζουν άτομα με αναπηρία», σημείωσε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο