Σε τροχιά υλοποίησης η στρατηγική συνεργασία ΕΛΠΕ – Edison
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την εταιρία Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, που υπεγράφη στις 3 Ιουλίου 2008, μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison.
27
Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης από την εταιρία Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας, που υπεγράφη στις 3 Ιουλίου 2008, μεταξύ των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο μετοχικό κεφάλαιο της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης συμμετείχε με ποσοστό 65% η εταιρία Elpedison BV, ενώ ποσοστό 35% συνολικά κατείχαν οι εταιρίες Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ.
Σημειώνεται ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης ΑΕ μετονομάστηκε σε Elpedison Ενεργειακή ΑΕ (ποσοστό 100% κατείχε η Elpedison BV) και διαχειρίζεται την, ήδη σε λειτουργία, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη.
Η μονάδα αυτή αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, ενώ η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης ολοκληρώνει την κατασκευή μονάδας 420MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας.
Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω συγχώνευσης και στο πλαίσιο τις αρχικής συμφωνίας, ποσοστό συμμετοχής 21% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison Ενεργειακή μεταβιβάστηκε από την Elpedison BV, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν από κοινού σε αναλογία 50/50 η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ και η Edison SpA, προς την εταιρία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ) και στην εταιρία Χαλκόρ.
Το αντίτιμο ανέρχεται σε 30,7 εκατ. ευρώ. Πλέον, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, η Elpedison BV κατέχει ποσοστό 75% της Elpedison Ενεργειακή ΑΕ, ενώ ποσοστά 22,5% και 2,5% κατέχουν οι Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη και Χαλκόρ αντίστοιχα.
Επίσης, υλοποιώντας την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η Elpedison BV ίδρυσε την εταιρία Elpedison Εμπορική ΑΕ, με σκοπό το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, τη λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής διαχείρισης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
- Δήμος Λαμιέων: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας
- Σπάτα: Επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας – Τρεις άνδρες ενεπλάκησαν με νοσηλευτές
- Ο Μπατούμ έρχεται στη Euroleague για τη Βιλερμπάν
- Δίκη για τα Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία, εκτελούσε καθήκοντα μόνος για τρίτη μέρα», είπε ο συνήγορος του Β. Σαμαρά
- Άργος: Διασωληνωμένος με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Μάχη με τα κύματα στην Κεφαλονιά: Πώς μία νεαρή ναυαγοσώστρια έσωσε 7 ανθρώπους από επικίνδυνο ρεύμα
- Η ταινία «Backrooms» ξεπέρασε τα 350 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – Ρεκόρ σε Κίνα, Γαλλία, Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442